FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Svečano otvoren 6. sastanak zemalja Ottawske konvencije

ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - Uz razminiranje, skrb za žrtve minanajvažniji je aspekt protuminskoga djelovanja, rekao je predsjednikRepublike Stjepan Mesić na svečanom otvorenju konferencije zemaljaOttawske konvencije u nedjelju navečer u Zagrebu.
ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - Uz razminiranje, skrb za žrtve mina najvažniji je aspekt protuminskoga djelovanja, rekao je predsjednik Republike Stjepan Mesić na svečanom otvorenju konferencije zemalja Ottawske konvencije u nedjelju navečer u Zagrebu.

"Upozoravam na važnost organizirane, usklađene i kontinuirane skrbi za žrtve mina", rekao je Mesić u zagrebačkoj dvorani Lisinski, naglasivši kako je Hrvatska zemlja most između miniranih zemalja i zemalja donatora koji im pomažu u rješavanju toga pitanja.

Na Šestom sastanku država stranaka Konvencije o zabrani protupješačkih mina, tzv. Ottawske konvencije, koji će u Zagrebu trajati do petka, razmotrit će što je ostvareno u zadnjih godinu dana i odrediti prioriteti za iduće razdoblje, najavila je dobitnica Nobelove nagrade Jody Williams na svečanom otvorenju.

"Došli smo mjeriti napredak i definirati izazove koji su još pred nama", rekla je Williams, koja je 1997. dobila Nobelovu nagradu za mir kao veleposlanica Međunarodne kampanje za zabranu protupješačkih mina.

Za razliku od većine drugih zemalja s problemom mina, Hrvatska više od 80 posto protuminskoga djelovanja, što obuhvaća razminiranje i druge aktivnosti poput pomoći stradalima i edukacije o opasnostima od mina, financira sama, a oko 15 posto uz pomoć donacija, rekla je pokroviteljica konferencije ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvatska je od zemlje primatelja pomoći prerasla u zemlju koja pomoć pruža drugima, rekla je Grabar Kitarović.

Zemlje potpisnice Ottawske konvencije imaju rokove do kojih moraju ispuniti obveze iz Konvencije.

Prema izvještaju organizacije Landmine Monitora za 2005. godinu, Hrvatska je imala obvezu uništenja zaliha protupješačkih mina do 1. ožujka 2003. a to je vlastitim sredstvima obavila prije roka, u listopadu 2002. Prema Konvenciji, Hrvatska bi morala biti sasvim bez mina do 1. ožujka 2009.

"Hrvatska tu svoju zadaću ozbiljno shvaća", rekla je ministrica Grabar Kitarović i poželjela da konferencija što će se od ponedjeljka do petka održati u Zagrebu "bude upamćena kao mjesto susreta odgovornosti i suradnje".

Belgijski diplomat Jean Lindt, koji je predsjedao četvrtom sastanku zemalja stranaka Ottawske konvencije, pozvao je sve zemlje koje nisu pristupile konvenciji da joj pristupe, a one koje je još nisu ratificirale, da to učine.

I Wolfgang Petritsch, koji je bio predsjedatelj prve pregledne konferencije Ottawske konvencije lani u Nairobiju, naglasio je važnost pomoći žrtvama mina.

Moderno je ratovanje pokazalo, osobito devedesetih u bivšoj Jugoslaviji, da najviše trpe oni koji se najmanje mogu zaštititi, rekao je. "Svijet bez mina moguć je, ali do njega neće dovesti polumjere", rekao je Petritsch, već nastavak zalaganja svih koji su u to uključeni.

Sudionike i goste zagrebačke konferencije pozdravio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao kako održavanje 6. sastanka zemalja Ottawske konvencije u Zagrebu pokazuje kako je priznata važna uloga Hrvatske u protuminskome djelovanju.

Na konferenciji će sudjelovati oko 700 predstavnika nevladinih orgnizacija, civilnoga društva iz stručnjaka za protuminsko djelovanje iz cijeloga svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙