FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjesec star točno 4.527 milijuna godina

MUENSTER, 26. studenog 2005. (Hina/dpa) - Njemački i britanskiznanstvenici utvrdili su točnu starost Mjeseca - 4 milijarde i 527milijuna godina - plus minus 10 milijuna godina, objavio je časopisScience.
MUENSTER, 26. studenog 2005. (Hina/dpa) - Njemački i britanski znanstvenici utvrdili su točnu starost Mjeseca - 4 milijarde i 527 milijuna godina - plus minus 10 milijuna godina, objavio je časopis Science.

Mjesec je nastao 30 do 50 milijuna godina nakon stvaranja Sunčeva sustava, smatraju znanstvenici sa sveučilišta Muenster i Koeln u Njemačkoj i s britanskog Oxforda.

Taj datum uklapa se u općeprihvaćenu teoriju porijekla Mjeseca: objekt veličine Marsa sudario se sa Zemljom, pri čemu je u orbiti ostala velika količina materije od koje se vremenom formirao Mjesec.

Studija sugerira da se površina Mjeseca u početku sastojala od rastaljene magme, koja se ohladila relativno brzo - kroz 20 milijuna godina. Mjesečeve stijene od tada su nepromijenjene.

Starost Mjeseca utvrđena je na temelju analiza brojnih uzoraka Mjesečeva tla koje su na Zemlju donijeli američki astronauti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙