FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mozambik razmatra uklanjanje puške iz nacionalne zastave

MAPUTO, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Mozambik razmatrauklanjanje crteža puške iz svoje nacionalne zastave čime bi odbaciotaj militantan simbol koji je predstavljao borbu te zemlje zaneovisnost od Portugala.
MAPUTO, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Mozambik razmatra uklanjanje crteža puške iz svoje nacionalne zastave čime bi odbacio taj militantan simbol koji je predstavljao borbu te zemlje za neovisnost od Portugala.

Tri desetljeća nakon osvajanje neovisnosti i 13 godina nakon okončanja građanskog rata, Mozambičani se pitaju je li poluautomatska puška simbol koji okuplja naciju ili je naprosto neugodan ostatak marksističkog razdoblja.

Zastava Mozambika sastoji se od vodoravnih pruga zelene, crne, žute i bijele boje. Na lijevoj strani je trokut sa zvijezdom preko koje su položeni knjiga, motika i poluautomatska puška što simbolizira borbu te zemlje za neovisnost i njenu predanost obrazovanju i poljoprivredi.

"Ti nacionalni simboli nisu reprezentativni. Oni su određeni u drugačijem kontekstu. Mi danas živimo u drugačijem realitetu koji se mora odražavati u svim oblicima", rekao je Eduardo Namburete, zastupnik oporbe i bivše pobunjeničke stranke Renamo. "Puška nije relevantna za ovo razdoblje", rekao je drugi političar iz Renama.

Parlament Mozambika je 2002. godine glasovao za novu himnu kako bi zamijenio staru koja je na neki način slavila vladajuću stranku Frelimo, bivše marksističke pobjednike u dugogodišnjem mozambičkom građanskom ratu. Frelimo je nekada jednostranački vladao zemljom no kasnije je otvorio vrata demokratskim i gospodarskim reformama.

Po novom ustavu prihvaćenom ove godine zastava i drugi simboli mogli bi se mijenjati u roku od godine dana. Očekuje se da će parlament o promjenama raspravljati idućih tjedana.

Vodeći političari stranke Frelimo ovoga su mjeseca pokrenuli žestoku medijsku kampanju u kojoj tvrde da bi mijenjanje zastave predstavljalo nijekanje povijesti i izdaju junaka oslobodilačkog rata.

Za promjenu zastave potrebni su glasovi dvije trećine zastupnike u mozambičkom parlamentu koji ima 250 zastupnika. Stranka Frelimo ima 160 zastupnika što promjene čini "gotovo nemogućim", kako je rekao jedan zastupnik koji je međutim dodao i da su zastupnici spremni saslušati argumente i o njima raspravljati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙