FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sloboda kretanja kapitala: glavni izazovi velike transakcije i pranje novca

BRUXELLES, 25. studenog 2005. (Hina) - Veća sloboda u kapitalnimtransakcijama i stroži nadzor transakcija koje upućuju na pranje novcaglavni su segmenti u kojima će Hrvatska morati uskladiti svojezakonodavstvo s europskim u poglavlju slobode kretanja kapitala,izjavio je u petak u Bruxellesu pregovarač za to poglavlje BorisVujčić.
BRUXELLES, 25. studenog 2005. (Hina) - Veća sloboda u kapitalnim transakcijama i stroži nadzor transakcija koje upućuju na pranje novca glavni su segmenti u kojima će Hrvatska morati uskladiti svoje zakonodavstvo s europskim u poglavlju slobode kretanja kapitala, izjavio je u petak u Bruxellesu pregovarač za to poglavlje Boris Vujčić.

Hrvatska je u petak u Bruxellesu održala prvu fazu screeninga, dubinske analize usklađenosti svog zakonodavstva s europskim, za poglavlje sloboda kretanja kapitala.

To poglavlje, šesto po redu otvoreno za screening, smatra se srednje teškim ali ključnim za EU i dijeli se na tri dijela - slobodu kapitalnih transakcija, platne sustave i sprečavanje pranja novca.

Hrvatsko je zakonodavstvo, kazao je Vujčić, uglavnom usklađeno s europskim direktivama, ali Hrvatska mora više poraditi na provedbi tih zakona. To se može ostvariti samo boljom suradnjom među ministarstvima i državnim tijelima i agencijama - MUP, Državno odvjetništvo, Ured za sprečavanje pranja novca, Hrvatska naroda banka, Komisija za vrijednosne papire.

Što se tiče kapitalnih transakcija, hrvatski su zakoni uglavnom liberalizirani ali će Hrvatska morati ukloniti neka ograničenja kojima se onemogućavaju transakcije kojima stranci stječu nekretnine u Hrvatskoj te neke druge zakonske propise kojima se sprečava kratkoročan odljev novca, rekao je Vujčić.

Prema njegovim riječima, naglasak je u ovoj fazi screeninga stavljen na segment sprečavanja pranja novca jer ono u EU ima sve veće značenje u odnosu na prošli val proširenja.

EU od Hrvatske traži nadzor i identifikaciju osoba koje pokreću veće transakcije.

U Hrvatskoj već postoji zakon da se za iznose od 105 tisuća kuna traži dodatna identifikacija u banci, a za iznose od 210 tisuća kuna prijavljivanje Uredu za sprečavanje pranja novca.

Što se tiče otvaranja tajnih računa, hrvatskim je zakonima to već zabranjeno.

U dijelu koji se odnosi na platne sustave hrvatsko je zakonodavstvo uglavnom neusklađeno s europskim i od Hrvatske se očekuje da će u tom segmentu uložiti znatne napore.

Vujčić je kazao kako je teško predvidjeti koliko će trajati pregovori za ovo poglavlje jer EU ima dosta dinamičan razvoj stečevine za ovo područje. Naime, upravo je donesena direktiva o sprečavanju pranja novca i uskoro se očekuje direktiva o platnim sustavima.

To nameće pokretljiv cilj Hrvatskoj, kazao je Vujčić, i ona će se morati odlučiti za dinamiku mijenjanja zakonodavstva kako bi ga što efikasnije prilagodila europskom.

Druga, bilateralna faza screeninga za poglavlje sloboda kretanja kapitala, predviđena je za 21. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙