FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo screening za javne nabave

BRUXELLES, 7. studenog 2005. (Hina) - Dvadesetak hrvatskih stručnjakaza područje javnih nabava sudjeluje u ponedjeljak u Bruxellesu nasastanku na kojem predstavnici Europske komisije objašnavaju europskozakonodavstvo na tom području europske pravne stečevine.
BRUXELLES, 7. studenog 2005. (Hina) - Dvadesetak hrvatskih stručnjaka za područje javnih nabava sudjeluje u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku na kojem predstavnici Europske komisije objašnavaju europsko zakonodavstvo na tom području europske pravne stečevine.

Na prvom sastanku predstavnici Europske komisije objašnjavaju stručnjacima Hrvatske i Turske zakonodavstvo EU-a za područje javnih nabava, jedno od 35 poglavlja o kojima će se pregovarati tijekom pristupnih pregovora.

Hrvatska i Turska, s kojima je EU isti dan otvorila pregovore 3. listopada, zajedno započinju postupak screeninga na prvim uvodnim sastancima za svako poglavlje, ali se kasnije postupak razdvaja. Na drugom, bilateralnom sastanku, koji će se održati 29. studenoga, hrvatski predstavnici će prezentirati u čemu se hrvatsko zakonodavstvo na tom području razlikuje od europskog.

Europska unija ima detaljna pravila koja se odnose na javne nabave, a koja će i Hrvatska trebati usvojiti te uspostaviti specijalizirana tijela zadužena za provedbu tih pravila.

Poglavlje javnih nabava zapravo je dio poglavlja o slobodi kretanja roba, ali je EU neka složenija poglavlja podijelila na više dijelova kako bi se lakše pregovaralo, tako da će Hrvatska i Turska pregovarati o 35 poglavlja acquis communautairea, europske pravne stečevine, dok su zemlje iz prethodnog kruga proširenja pregovore vodile za 31 poglavlje.

U 'avisu' Europske komisije, objavljenom u travnju pro¨le godine, kaže se da hrvatski pravni okvir u velikoj mjeri prati propise EU-a o javnim nabavama, ali će Hrvatska morati obratiti pozornost na nekoliko važnih nedostataka, uključujući primjenu pretjerano širokih iznimki koje su predviđene Zakonom o javnoj nabavi.

Hrvatski pregovarač za poglavlja sloboda kretanja roba i javne nabave je Tamara Obradović, a voditelj radne skupine za javne nabave je Mato Regvar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙