FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smeće ubija medvjede - apel stručnjaka i Zelene akcije

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Predsjednica Zelene akcije JagodaMunić i voditelj međunarodnog projekta LIFE COEX Đuro Huber upozorilisu danas na problem stradavanja medvjeda u Hrvatskoj zbog hranjenjaotpadom te apelirali na nadležna ministarstva, Hrvatske šume, lovce,zaštićena područja i stanovništvo da ih zaštite.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Predsjednica Zelene akcije Jagoda Munić i voditelj međunarodnog projekta LIFE COEX Đuro Huber upozorili su danas na problem stradavanja medvjeda u Hrvatskoj zbog hranjenja otpadom te apelirali na nadležna ministarstva, Hrvatske šume, lovce, zaštićena područja i stanovništvo da ih zaštite.

Huber je na konferenciji za novinare u Zavodu za biologiju Veterinarskog fakulteta rekao da će se u okviru provedbe četverogodišnjeg projekta LIFE COEX (Unaprjeđivanje suživota velikih zvijeri i poljoprivrede u južnoj Europi) do kraja godine u nacionalne parkove Risnjak i Plitvička jezera postaviti po jedan model kanti za otpad koje medvjedi ne mogu otvoriti, a strujnom ogradom onemogućit će im se pristup odlagalištu otpada u Delnicama.

Za to su osigurani novci, a dalje se očekuje da se u Lici i Gorskom Kotaru postavi veći broj takvih kanti i posebnih ograda na deponijima. Također je apelirao na stanovništvo da ne hrane male medvjediće, jer će kad odrastu stvarati probleme i nepotrebno stradavati. U Lici i Gorskom Kotaru živi od 600 do 1000 smeđih medvjeda. Medvjed je svežder koji nastoji nabaviti hranu na što lakši način i zato ga privlače ljudski izvori hrane, pa i smeće, koje je neprikladno zbrinuto i puno je neuređenih i divljih odlagališta. Kad se medvjed jednom navikne na neprirodan način hranjenja teško ga je od njega odviknuti, a ako se medvjedica tako hrani, to će činiti i mladunčad, rekao je Huber.

Medvjed zato gubi strah od ljudi, sve češće prilaze naseljima i time postaju potencijalno opasni za ljude i njihovu imovinu.

Svake godine zbog toga po nekoliko medvjeda u Hrvatskoj mora biti odstrijeljeno jer ugrožavaju stanovništvo, a još više ih stradava u prometu jer su čak i uz prometnice postavljene kante za otpad, rekao je Huber.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙