FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istanbul: 135 Picassovih djela na izložbi u muzeju Sabanci

ISTANBUL , 22. studenog 2005. (Hina/AFP) - U izložbenom prostoruistanbulskog muzeja Sakip Sabanci u četvrtak će, prvi put u Turskoj,biti izloženo 135 djela slavnoga Pabla Picassa, među kojima i nekakoja nakon njegove smrti 1973. nisu nikada bila prikazana javnosti,izvijestili su utorak mediji.
ISTANBUL , 22. studenog 2005. (Hina/AFP) - U izložbenom prostoru istanbulskog muzeja Sakip Sabanci u četvrtak će, prvi put u Turskoj, biti izloženo 135 djela slavnoga Pabla Picassa, među kojima i neka koja nakon njegove smrti 1973. nisu nikada bila prikazana javnosti, izvijestili su utorak mediji.

Među djelima se prvi put javno izlažu slike iz kolekcije njegovih potomaka te nekoliko privatnih kolekcionara. Jedna od njih je tapiserija "Les Demoiselles D'Avignon" nastala 1958., po uzoru na slavno platno iz 1907., te "Femmes a leur Toilette", završena 1970, prema skici iz 1938. Izložba je zamišljena na način da prikaže evoluciju kubizma u Picassovim djelima.

"Svrha ove izložbe nije samo pokazati Picassova remek djela, već pokazati tko je bio Picasso i način na koji je taj veliki umjetnik stvarao", izjavila je organizatorica izložbe Marilyn McCully. "Ovo je važna izložba, jer pokazuje dosada neviđena djela slavnog umjetnika, ona koja nisu dostupna svim ljubiteljima umjetnosti", kazala je.

Muzej Sabanci je u srpnju s umjetnikovim unukom Bernardom Ruizom-Picassom dogovorio postavljanje izložbe. Riječ je o 135 umjetnikovih djela - među kojima su crteži, predmeti od keramike, skulpture i slike. Izložba će biti otvorena do 26. ožujka. Djela su iz privatnih kolekcija, ali i iz Picassovih muzeja u Barceloni i Parizu te iz Zaklade za umjetnost Almine i Bernarda Ruiza-Picassa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙