FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

GAZA CITY - Palestinski dužnosnici u nedjelju su otvorili međunarodno natjecanje u poznavanju Kurana, pri čemu je glavna disciplina u kojoj će ih ispitivati citiranju Kurana napamet. Međunarodno natjecanje Al Aqsa za Sveti Kuran održava se u Palestinskom kulturnom centru, a trajat će pet dana. Žiri sastavljen od visokih muslimanskih svećenika natjecatelje će ispitivati o finesama u interpretaciji Kurana i tražiti od njih da napamet citiraju stihove iz Kurana. Nešto više od 50 natjecatelja dolazi iz 17 država, među kojima i Senegala, Nigerije, Nizozemske i s palestinskih teritorija. Većina ih ne govori arapski zbog čega im je učenje Kurana napamet posebno teško.

SINGAPUR - Cipela sa šest nogu dizajnirana je za zaštitu ljudi od protupješakih mina jer otkriva mine i sprečava njihovo aktiviranje, objavili su znanstvenici Tehnološkog sveučilišta u Nanyangu. Svaka od šest nogu "protuminske cipele" ima senzore koji otkrivaju zakopane mine i noge se odižu u djeliću sekunde kako bi se spriječilo aktiviranje mine, kazali su znanstvenici koji su svoj izum u rujnu već patentirali pri američkom uredu za patente. Naprava se navlači na obuću, te otkriva mine i sprečava njihovo aktiviranje, kazali su izumitelji, profesor Franc Konstantin Fuss, zamjenik direktora u Centru za biomedicinska istraživanja i inženjering, te voditelj projekta Adin Tang Ming.

PARIZ - Francuski slastičar Jean-Marie Auboine koji je nastupao za Sjedinjene Države osvojio je prvu nagradu na svjetskom čokoladnom prvenstvu - World Chocolate Masters - u Parizu. Osim prestiža Auboine, inače glavni slastičar u Hotelu Intercontinental u Mexico Cityju, zaradio je i novčanu nagradu od 75 tisuća eura. Obvezni program prvenstva zahtijevao je od natjecatelja da izrade do 1,5 m visoku čokoladnu skulpturu na temu nadrealizam, zatim čokoladni desert za osam osoba, 40 čokoladnih poljubaca odnosno bombona, čokoladni kolač za devet osoba i još jednu malu čokoladnu skulpturu od najviše 400 grama.

MAKUHARI - Japanski su istraživači ovaj tjedan na sajmu automobila u Tokiju predstavili prototip električnog vozila na osam kotača koji može postići brzinu od 370 kilometara na sat. Prototip koji je izradilo sveučilište Keio u Tokiju u suradnji s japanskom vladom i privatnim poduzećima može postići neviđeno ubrzanje: brzinu od 100 kilometara na sat postiže za 4,2 sekunde, a 160 kilometara na sat za 7 sekunda, izjavili su konstruktori. Vozilo, koje je dobilo ime Eliica, opremljeno je akumulatorima s ionima litija, a u svakom kotaču ima motor. Već je ispitano na cesti, a proizvodnja ograničenog broja primjeraka trebala bi početi za nekoliko godina, na zahtjev bogatih kupaca koji si ga mogu priuštiti (cijena je oko 217.000 eura).

OSLO - Nekoliko političarki iz vladajuće norveške Laburističke stranke odlučilo je odjenuti narodnu nošnju na gala večeri idući tjedan s kraljem Haraldom kako bi izbjegle kritike modnih stilista, objavio je norveški tisak. Riječ je o "humorističnom feminističkom prosvjedu", rekla je članica Laburističke stranke Anniken Huitfeldt za list "Vart Land". "Ne mogu zamisliti da potrošim tristotinjak dolara na novu haljinu kako bi modna kritičarka Kiki Sorum imala materijala", rekla je. Zajedno sa svojim stranačkim kolegicama pokušat će nagovoriti ostale članice stranke da odjenu narodne nošnje za prijem kojeg 3. studenoga priređuje norveški kralj u čast novog saziva parlamenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙