FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: obilježeno 60 godina od procesa u Nuernbergu

BERLIN. , 20. studenog 2005. (Hina) - Proslavom u palači pravosuđa uNuernbergu te razgovorima s preživjelim svjedocima, Njemačka je unedjelju obilježila 60. obljetnicu početka procesa ratnim zločincimanacionalsocijalističkog režima.
BERLIN. , 20. studenog 2005. (Hina) - Proslavom u palači pravosuđa u Nuernbergu te razgovorima s preživjelim svjedocima, Njemačka je u nedjelju obilježila 60. obljetnicu početka procesa ratnim zločincima nacionalsocijalističkog režima.

Tom je prilikom ukazano na potrebu da stalni Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu priznaju sve zemlje svijeta.

"Mi smo nažalost prilično udaljeni od toga", izjavio je na svečanosti koja je održana u dvorani u kojoj je prije 60. godina započeo proces, državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Alfred Hartenbach. On je dodao da se "upravo neke od najmnogoljudnijih i najutjecajnih zemlja svijeta" protive ovoj instituciji.

"Da sud u Den Haagu ne bi bio okarakteriziran kao sud pobjednika potrebno je da se međunarodno pravo jednako poštuje u svim zemljama svijeta", upozorio je Hartenbach.

Hartenbach, koji na svečanosti zamjenjivao spriječenu ministricu pravosuđa Brigittu Zypries je ukazao na to da su spisi s procesa u Nuernbergu dugo vrijeme bili jedino sredstvo za suočavanje s nedjelima nacističkog režima.

Predsjednik ICC-a, kanađanin Philippe Kirsch, ukazao je na važnost tih procesa i za današnje procesuiranje ratnih zločinaca.

"Procesuiranje zločinaca može podstaknuti proces suočavanja s vlastitom prošlošću", zaključio je Kirsch te je ukazao na to da su zaključci sa procesa u Nuernbergu našli primjenu i u radu Haaškog tribunala.

"Nuernberg je kamen temljeac međunarodnom pravu", zaključio je Kirsch.

Tijekom procesa u Nuernbergu, koji su trajali nešto manje od godinu dana, suđeno je dvadesetidvojici vodećih pripadnika nacističkog režima od čega su dvanaestorica bila osuđena na smrt.

U Nuernbergu je po prvi put primjenjeno načelo osobne a ne kolektivne odgovornosti za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙