FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael oslobodio Vanunua uz jamčevinu

JERUZALEM, 19. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Mordechai Vanunu,čovjek koji je gotovo dva desetljeća bio u zatvoru jer je odaoizraelske nuklearne tajne, u subotu je poslan kući uz jamčevinu nakonšto jer u petak uhićen zbog kršenja ograničenja vezanih za otpust izzatvora, priopćio je glasnogovornik zatvora.
JERUZALEM, 19. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Mordechai Vanunu, čovjek koji je gotovo dva desetljeća bio u zatvoru jer je odao izraelske nuklearne tajne, u subotu je poslan kući uz jamčevinu nakon što jer u petak uhićen zbog kršenja ograničenja vezanih za otpust iz zatvora, priopćio je glasnogovornik zatvora.

Izraelska policija ga je u petak uhitila u pokušaju prelaska nadzorne točke na Zapadnoj obali čime je prekršio ograničenja kretanja nakon oslobađanja iz zatvora 2004. godine.

"Sud ga je večeras oslobodio uz jamčevinu i sad je u kućnom pritvoru", rekao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld. "Pojavit će se pred sudom sutra ujutro (u nedjelju), radi daljnjeg saslušavanja".

Vanunu je 1986. novinaru britanskog lista gotovo u potpunosti odao izraelske nuklearne tajne u razgovoru o svojem radu u reaktoru Dimona. Vanunuove izjave Sunday Timesu neovisne su stručnjake dovele do zaključka da Izrael ima 100 do 200 nuklearnih bombi. Izrael koji ne komentira navode o svojim nuklearnim kapacitetima osudio ga je na 18 godina zatvora.

Vanunu je prošle godine oslobođen ali mu je na neodređeno vrijeme zabranjeno napuštati Izrael s obrazloženjem da bi mogao odati još državnih tajni. Taj je 51-godišnji konvertit na kršćanstvo optužbe odbacio, ali je najavio da će nastaviti sa svojom antinuklearnom kampanjom.

Vanunu je nakratko uhićen i prošli Božić koji je htio proslaviti u Beltehemu, na Zapadnoj obali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙