FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Gradsko vijeće odbilo izvješće PU-a

OSIJEK,18. studenoga 2005.(Hina) - Osječko Gradsko vijeće na današnjojje sjednici većinom glasova, na prijedlog klubova Nezavisne listeBranimira Glavaša i HSP-a, odbilo izvješće osječko-baranjskePolicijske uprave o sigurnosnom stanju u gradu u prvih devet mjeseciove godine.
OSIJEK,18. studenoga 2005.(Hina) - Osječko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici većinom glasova, na prijedlog klubova Nezavisne liste Branimira Glavaša i HSP-a, odbilo izvješće osječko-baranjske Policijske uprave o sigurnosnom stanju u gradu u prvih devet mjeseci ove godine.

Vijećnici tih klubova zamjerili su izvješću, koje je izložio načelnik PU-a Vladimir Faber, na manjkavosti, istaknuvši da ne sadrži podatke o istragama koje je PU zadnjih mjeseci proveo o slučajevima ubojstava civila u Osijeku 1991., o čemu je Faber govorio u dijelu svoga izlaganja za govornicom.

Predsjednik Gradskog vijeća Branimir Glavaš izvješće je nazvao "nekompletnim", "fingiranim" i dokazom nerada PU-a. Po njegovim riječima PU se u zadnja tri mjeseca, "po političkom diktatu i uz iskaze zaštićenih svjedoka, bavi samo kriminaliziranjem Domovinskog rata, a izvješće ne sadrži podatke o istragama".

U odgovoru Glavašu Faber je rekao da "s indignacijom" odbacuje tvrdnje o mogućim podmetanjima te optužbe, dodavši da se sve istrage obavljaju po zakonu.

Odgovarajući na vijećnička pitanja gradonačelnik Anto Đapić izvijestio je kako je suradnjom hrvatske i madžarske policije otkriveno da je autobus, koji je nedavno oštetio fontanu na obnovljenu Trgu Ante Starčevića, pripadao madžarskom prijevozniku te da se očekuje potpuno izvješće, koje će biti osnova za odštetni zahtjev.

Dogradonačelnik Vladimir Šišljagić izvijestio je da je grad pokrenuo ovršni postupak kako bi naplatio 17,5 milijuna kuna duga od Sveučilišta za komunalni doprinos, dodavši da bi Sveučilište u dogovoru s mjerodavnim ministarstvom trebalo riješiti to pitanje.

Vijeće je većinom glasova prihvatilo prijedlog izmjene Gradskog statuta, po kojoj se svota za kupnju nekretnina u gradskom vlasništvu, za koju je potrebna suglasnost Vijeća, sa 100.000 podigne na milijun kuna, s obrazloženjem da sadašnja svota više nije primjerena stvarnim tržišnim vrijednostima nekretnina i ozbiljna je kočnica učinkovitu upravljanju gradskom imovinom. Prijedlogu su se usprotivili vijećnici SDP-a, HSS-a i LS-a, ocijenivši da se tako stvara podloga za "mutne poslove" te da Gradsko vijeće prestaje biti odgovorno za promet nekretnina.

Nakon duge raspre Vijeće je većinom glasova za novoga intendanta osječkoga HNK izabralo Vlahu Ljutića, dugogodišnjeg člana Opere HNK, kojega treba potvrditi ministar kulture Božo Biškupić.

Ljutićevu izboru usprotivili su se vijećnici LS-a Zlatko Kramarić, držeći da bi ugledni redatelj Zlatko Sviben bio bolje rješenje za HNK, i Marija Medić, ocijenivši da je Ljutić, za razliku od protukandidata Svibena i dosadašnjeg intendanta Željka Čaglja, svoj program predstavio "na dvije poluprazne stranice bez pristojna objašnjenja".

Osvrnuvši se na kritičke napise u medijima zbog sazivanja sjednice na današnji dan, Glavaš je odbacio pokušaje "manipuliranja i špekuliranja tim datumom".

"Mi moramo živjeti i raditi, ne zaboravljajući hrvatske žrtve. Nije važno što mi zasjedamo na današnji dan, ali je žalosno i sramotno što hrvatske vlasti u tome trenutku šalju svoje predstavnike u Beograd da ispituju navodne svjedoke ubojstava civila u Osijeku 1991. i 1992. Riječ je o teroristima, pripadnicima četničkih postrojba i teritorijalne obrane, koji su mjesecima pucali i ubijali civile u Osijeku", ustvrdio je Glavaš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙