FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinska županija počinje testirati učenike na droge

VARAŽDIN, 17. studenog 2005. (Hina) - Varaždinski župan Radimir Čačićnajavio je danas na konferenciji za novinare da će ovih dana u jednojod varaždinskih srednjih škola početi pokusni projekt dobrovoljnatestiranja učenika na droge.
VARAŽDIN, 17. studenog 2005. (Hina) - Varaždinski župan Radimir Čačić najavio je danas na konferenciji za novinare da će ovih dana u jednoj od varaždinskih srednjih škola početi pokusni projekt dobrovoljna testiranja učenika na droge.

Projekt financira Varaždinska županija, a poslužit će za izradbu protokola na državnoj razini.

Varaždinska županija odlučila se za taj projekt jer je istraživanje prije dvije godine na 5847 učenika iz osmih razreda osnovne i prvih i trećih razreda varaždinskih srednjih škola pokazalo da marihuanu u završnim razredima srednje škole kuša svaki peti učenik. U usporedbi s 1998. uzimanje extasyja porasla je za čak 100 posto.

Čačić je rekao da je projekt izrađen u suradnji s Vladinim Uredom za suzbijanje zlouporabe droga, a u njemu, iako je riječ o testiranju maloljetnika, nema nikakvih elemenata kršenja ljudskih prava, jer se temelji na dobrovoljnosti.

Predstojnica Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Bernardica Juretić rekla je da će se učenici testirati samo uz svoju i pismenu suglasnost roditelja.

Testiranja ne će biti najavljena, provodit će ih liječnici školske medicine, a o mogućim pozitivnim rezultatima učenika bit će obaviješteni samo njihovi roditelji. Pozitivno dijete ne će biti prekršajno i kazneno gonjeno, nego poslano na razgovor sa stručnim timom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙