FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korejski toranj "Nurimaru"

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Netom sagrađen na južnokorejskomotočiću kod luke Pusan (Busan) paviljon "Nurimaru", koji će bitiinauguriran u kongresni centar u petak, kada bude ugostio sudionikesummita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), stajao je 19milijuna dolara.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Netom sagrađen na južnokorejskom otočiću kod luke Pusan (Busan) paviljon "Nurimaru", koji će biti inauguriran u kongresni centar u petak, kada bude ugostio sudionike summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), stajao je 19 milijuna dolara.

Kako piše na internet stranicama KBS Wolrd Radio, Nurimaru je složenica dviju korejskih riječi. Tako "nuri" znači svijet, ali svijet u kojemu ljudi žive pomažući jedan drugome i ne natječu se za vlastite interese, a "maru" (vrh ili summit) nije šiljasti vrh već visoravan s koje se pruža dobar pogled, pa tako Nurimaru doslovce znači dom za sudionike summita APEC.

Simbolika njegova imena stoga poziva na pomirenje među 21 zemljom članicom Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje.

Zgrada sagrađena u skldnom spoju tradicinalne korejske arhitekture i high-techa smještena je na otoku Dongbaek u fantastičnom okruženju crnogorice a stručnjaci tvrde da je bio pravi izazov uklopiti trokatnicu u prirodne ljepote otoka.

Dizajneri se nadaju da su u tome i uspjeli i da će njihov uradak biti najljepše mjesto na kojem je ikada održan sumit APEC-a.

Kružnu zgradu dizajniranu po uzoru na tradicionalni korejski paviljon i koja leži na 12 stupova a obavija je stakleni omotač s prekrasnim pogledom na otok i kristalno čisto more, prekriva krov od nerđajućeg čelika presvučenog titanijem. Krov je dizajniran tako da podnese najsnažnije vjetrove, potrese i oluje.

Kongresni centar opremljen je visokosofisticiranim sigurnosnim sustavom: gustom mrežom tv-ekrana, detektora za metal i vibracije, stakala otpornih na metke.

Unutrašnjost zgrade dekorirana je letvicama po uzoru na korejsku tradicionalnu gradnju te slikama o nastanku korejskog pisma Hangul.

Vrhunac unutarnje dekoracije je tradicionalna korejska slika od lakiranog drveta, inkrustrirana sedefom, koja prikazuje 12 životinja simbola dugovječnosti. Naslikan je i vodopad u moru koji simbolizira svjetski sklad, a uobičajenih 16 ždralova na tradicionalnoj slici "dugovječnosti" ovjde je zamijenjeno s 20 ždralova koji predstavljaju 20 summita održanih u zemaljama APEC-a.

Kako otok Dongbaek ima oblik kornjače i ta se životinja našla na platnu baš kao i srne, koje simboliziraju mir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙