FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski Senat odobrio produženje izvanrednog stanja

PARIZ, 16. studenog 2005. (Hina/AFP) - Francuski parlament definitivnoje odobrio tromjesečno produženje izvanrednog stanja nakon što jenjegov gornji dom Senat u srijedu izglasao tekst zakona koji su uprethodno utorak usvojili zastupnici donjeg doma.
PARIZ, 16. studenog 2005. (Hina/AFP) - Francuski parlament definitivno je odobrio tromjesečno produženje izvanrednog stanja nakon što je njegov gornji dom Senat u srijedu izglasao tekst zakona koji su u prethodno utorak usvojili zastupnici donjeg doma.

"Prijedlog zakona o produženju primjene zakona od 3. travnja 1955.", čiji je zagovornik francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, dobio je 202 senatorska glasa, dok se protiv izjasnilo 125, svi iz oporbene ljevice.

Tri mjeseca produženja izvanrednog stanja počinju teći od 21. studenoga, ali "ga se može ukinuti i ukazom vlade prije isteka roka" koji zasad ističe u veljači.

Proglasivši izvanredno stanje, francuski predsjednik aktivirao je zakon koji je nastao još u vrijeme Alžirskog rata i koji u matičnoj Francuskoj nije primjenjivan već više od 45 godina.

Zakon od 3. travnja 1955. dosad je primijenjen u četiri navrata - u Alžiru 1955.-1956., u matičnoj Francuskoj nakon 13. svibnja 1958., kao i 1961. nakon "generalskog puča". Posljednji put primijenjen je u Novoj Kaledoniji, u prosincu 1985., na inicijativu vlade Laurenta Fabiusa.

Zakon o izvanrednom stanju dopušta uvođenje policijskog sata, ograničavanje kretanja, privremeno zatvaranje kazališta, muzeja, klubova i sličnih javnih okupljališta, kao i zabranu javnih okupljanja koja bi mogla potaknuti nerede. Omogućuje i pretraživanje kuća i stanova danju i noću te kontrolu medija.

Izvanredno stanje proglašava vlada, a njegovo produljenje nakon 12 dana mora bti odobreno zakonom.

(Hina) xdam/xzt ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙