FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarske vlasti zaplijenile dio kolekcije iz moskovskog muzeja

ŽENEVA, 16. studenog 2005. (Hina) - Švicarski sud odlučio je u srijedu,na zahtjev ženevske tvrtke, zaplijeniti kolekciju impresionističkihslika u vlasništvu moskovskog Muzeja Puškin, donedavno izloženih ujednoj švicarskoj galeriji, izvijestilo je rusko veleposlanstvo uBernu.
ŽENEVA, 16. studenog 2005. (Hina) - Švicarski sud odlučio je u srijedu, na zahtjev ženevske tvrtke, zaplijeniti kolekciju impresionističkih slika u vlasništvu moskovskog Muzeja Puškin, donedavno izloženih u jednoj švicarskoj galeriji, izvijestilo je rusko veleposlanstvo u Bernu.

"Slike vrijedne više od milijarde američkih dolara zaplijenjene su tijekom vikenda u galeriji u vlasništvu Zaklade Gianadda u Martignyju", gradu smještenom u kantonu Valais, izjavio je glasnogovornik veleposlanstva Igor Petrov, dodavši da je riječ o 25 slika, dok ruski mediji izvješćuju o 50 umjetničkih djela.

Zapljena je obavljena na zahtjev ženevske tvrtke Noga, u vlasništvu poslovnog čovjeka Nessima Gaona, nakon zatvaranja izložbe. Tvrtka je u sporu s ruskom državom još od početka devedesetih. Polazište nesuglasica je ugovor o razmjeni hrane za naftu, vrijednom oko 1,5 milijarde dolara.

Rusija je, naime, jednostrano prekinula isporuke nafte, oštetivši na taj način ženevsku tvrtku. Od tada, kako bi vratila dogovorenu svotu novca, Noga zapljenom dobara ruske države u inozemstvu pokušava namaknuti svoja potraživanja. Tvrtka je već zatražila stavljanje pod prinudnu upravu tvrtke za izradu jedrilica "Sedov" te vojnih zrakoplova u Bourgetu.

Zaplijenjene slike bile su izložene od 17. lipnja do 13. studenoga u galeriji Zaklade Gianadda pod nazivom "Kapitalna impresionistička djela iz kolekcije moskovskog Muzeja Puškin". U kolekciji muzeja Puškin više je od 700 djela francuskih umjetnika.

"Ovo je nevjerojatno. Kako umjetnička djela mogu postati objekti bilo kakvih političkih ili ekonomskih makinacija?", ljutito je komentirala direktorica muzeja Puškin Irina Antonovna za moskovsku radio postaju Ekho. O slučaju bi u srijedu trebao raspravljati sud u Ženevi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙