FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Venezuela i Meksiko međusobno povlače veleposlanike

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) Venezuelanska vlada naredila je uutorak povlačenje svog veleposlanika iz Meksika i odbacila "ultimatum"upućen predsjedniku Hugu Chaveza da se ispriča zbog svojih izjava omeksičkome kolegi Vicenteu Foxu.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) Venezuelanska vlada naredila je u utorak povlačenje svog veleposlanika iz Meksika i odbacila "ultimatum" upućen predsjedniku Hugu Chaveza da se ispriča zbog svojih izjava o meksičkome kolegi Vicenteu Foxu.

BBC na španjolskom jeziku prenio je izjavu ministra vanjskih poslova Venezuele Alija Rodrigueza da je postavljanje bilo kakvog roka za ispriku neopravdan napad na njegovu zemlju i da odgovornost za novonastalu diplomatsku situaciju leži na meksičkome predsjedniku Foxu.

Meksička je vlada u utorak uzvratila najavom povlačenja svoga veleposlanika iz Caracasa.

Spor između dvojice šefova država počeo je na Summitu Amerika proteklog tjedna u argentinskom gradu Mar de Plata oko prijedloga Sporazuma o stvaranju zone slobodne trgovine koji su podnijele Sjedinjene Države.

Slobodnu zonu činile bi latinskoameričke države, SAD te Kanada, no Venezuela je odbacila prijedlog tvrdeći da se radi o savezu nejednakih koji bi štetio siromašnijoj Latinskoj Americi. Chavez zauzvrat predlaže ponajprije regionalno povezivanje latinskoameričkih zemalja, a kritičari u njegovu prijedlogu vide više ideologije nego gospodarske opravdanosti.

Nasuprot Venezueli, Meksiko je krajem 80-ih prihvatio politiku kojom će olakšati uspostavu zone slobodne trgovine, a 1994. je i potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om i Kanadom. Kritičari meksičke opcije upozoravaju pak da se ni danas, desetljeće nakon potpisa, milijuni Meksikanaca nisu uspjeli izvući iz siromaštva.

Na summitu Amerika u Argentini Fox je kritizirao venezuelansko stajalište, a Chavez je tada Foxa nazvao američkom pudlicom.

U nedjelju je u svome tv programu "Halo predsjedniče" Chavez otišao i korak dalje upozorivši Foxa neka se s njime ne zafrkava te mu čak posvetio šaljive ali ponešto prostačke stihove.

Meksiko je tada zatražio ispriku.

Obje su vlade odlučile ostaviti otpravnike poslova u diplomatskom predstavništvu u Caracasu, odnosno u Mexico Cityju, prenosi BBC.

Oko američkog plana zone slobodne trgovine, čini se, podijeljen je i latinskoamerički kontinent pa tako Meksiko nije usamljen u svome prijedlogu i podupiru ga Čile, Peru, Kolumbija i Panama.

Venezuelanskoj strategiji sklonije su Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, iako ne prihvaćaju cijeli američki plan u sadašnjem obliku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙