FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ispravak vijesti HNA 5174 "HDZ traži evidenciju..."

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA5174 "HDZ traži evidenciju o nazočnosti na sjednicama odbora" nekoriste zadnju rečenicu.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA 5174 "HDZ traži evidenciju o nazočnosti na sjednicama odbora" ne koriste zadnju rečenicu.

Naime, naknade za rad u odborima, kako se doznaje u Odboru za izbor i imenovanja, primaju isključivo predsjednici i potpredsjednici odbora, a 1500 kuna je naknada za rad vanjskih članova odbora.

Objavljujemo ispravljenu vijest:

HDZ TRAŽI EVIDENCIJU O NAZOČNOSTI NA SJEDNICAMA ODBORA

ZAGREB, 15. studenoga 2005.(Hina) - Klub zastupnika HDZ-a zatražio je od predsjednika saborskih odbora evidenciju o nazočnosti zastupnika na sjednicama odbora u ovom sazivu Sabora, što je u dijelu oporbe protumačeno kao još jedan pokušaj vladajućih da osiguraju kakav-takav rad odbora, koji su se, tumači oporba, u ovom sazivu sveli na "puku mašineriju".

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks u više je navrata upozoravao da je nedopustivo da odbori zasjedaju isključivo dok traju sjednice saborskog plenuma, te da su i ponedjeljak i utorak radni dani.

No, njegova upozorenja uglavnom nisu pala na plodno tlo, pa su jučer saborski hodnici ostali pusti, a jedan od dva odbora koji su zasjedali, onaj za ravnopravnost spolova, ostao je bez kvoruma.

Zastupnici koji su bili na sjednici žalili su se da na iste sjednice moraju dolaziti po dva ili tri puta, pa su od predsjednice Odbora Gordane Sobol zatražili da javno prozove nemarne zastupnike.

Upozorili su i da su neki članovi Odbora ove godine samo jednom došli na sjednicu, a da se neki nikad nisu pojavili.

Sobol je odgovorila da, na zahtjev Kluba HDZ-a, upućen u petak, radi

evidenciju dolazaka na sjednice.

Upozorila je, međutim, da je za kvorum odgovorna parlamentarna većina, je da bi svojim zastupnicima koji ne dolaze na sjednice trebali postaviti pitanje žele li uopće biti članovi odbora.

Glasnogovornik Kluba HDZ-a Gordan Jandroković kaže, pak, da im to nije bio motiv, te da će evidenciju koristiti isključivo za interne

potrebe.

No, oporbenjaci u HDZ-ovu zahtjevu vide i skrivene namjere.

Smatraju, naime, da će krivnju za neučinkovitost odbora HDZ pokušati svaliti na "neodgovorne" oporbenjake.

"Ja prva ne dolazim i neću dolaziti na odbore, koji su se pretvorili u čistu mašineriju. Radije ću razgovarati s građanima, umjesto da gubim vrijeme na rasprave s nekompetentnim ljudima", rekla je SDP-ovka Milanka Opačić.

HDZ-u je poručila nek disciplinira vlastite članove. "Mi smo u prošlom sazivu krvarili da bi uspjeli skupiti kvorum i nitko za to nije prozivao HDZ-ovce", dodala je Opačić.

Da nije dužan vladajućima osiguravati kvoruma smatra i šef HNS-ova Kluba Dragutin Lesar, kojemu posebno smeta to što se sjednice odbora zakazuju u zadnji čas, dok već traje plenarna rasprava o točki o kojoj se odbori trebaju očitovati.

Rasprave traju kratko i organizirane su čisto radi forme, kaže Lesar, koji je član dvaju saborskih odbora.

"Ako im trebam samo da bi HDZ mogao reći da prihvaća neki Vladin prijedlog, neka tamo okače moju sliku i ubroje ju u kvorum", poručio je Lesar HDZ-ovcima.

Slično razmišljaju i HSP-ovci, koji ističu da sudjeluju u svim raspravama o važnim nacionalnim temama, ali da ne žele HDZ-u osiguravati kvorum.

Sabor ima 25 radnih tijela, koja pripremaju rasprave za saborski plenum, potiču donošenje zakona i drugih akata te prate rad Vlade i drugih institucija koje za svoj rad odgovaraju parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙