FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loša prehrana Britanaca zdravstveni sustav stoji milijarde

LONDON, 15. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Loše prehrambene navike uBritaniji stoje zdravstveni sustav te zemlje šest milijarda funta nagodinu, što je oko 63 milijarde kuna i triput više nego što stojipušenje, objavili su u utorak zdravstveni stručnjaci.
LONDON, 15. studenoga 2005. (Hina/Reuters) - Loše prehrambene navike u Britaniji stoje zdravstveni sustav te zemlje šest milijarda funta na godinu, što je oko 63 milijarde kuna i triput više nego što stoji pušenje, objavili su u utorak zdravstveni stručnjaci.

Ukus koji naginje prerađevinama, a ne svježem i sirovom voću i povrću pridonosi većoj učestalosti kardiovaskularnih bolesti, raka, dijabetesa i nekih oblika trovanja hranom.

"Zdravstvene tegobe povezane s hranom odgovorne su za oko deset posto pobola i smrtnosti u Velikoj Britaniji i nacionalni zdravstveni sustav stoje oko šest milijarda funta na godinu", rekao je dr. Mike Rayner iz odjela za javno zdravstvo oksfordskoga sveučilišta.

Jedemo previše masnoća, osobito zasićenih, previše natrija, previše dodanoga šećera, a nedovoljno voća i povrća", dodao je.

Rayner i Peter Scarborough izračunali su omjer zdravstvenih poremećaja i smrtnosti, tzv. DALY, u vezi s lošom prehranom.

Prema njihovim riječima, 37 posto DALY-ja pripisuje se bolestima povezanima sa hranom: kardiovaskularnim bolestima, rakom i dijabetesu, koje su u 2002. odnijele 28 posto troškova liječenja, odnosno 18 milijarda funta.

Prehrana nije jedini uzrok tih bolesti, ali istraživači kažu da je ustanovljeno kako je trećina bolesti povezana s prehranom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙