FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 10. studenoga

ZAGREB, 10. studenoga 2005. (Hina) - Najava važnijih vanjskopolitičkih događaja za četvrtak, 10. studenoga.
ZAGREB, 10. studenoga 2005. (Hina) - Najava važnijih vanjskopolitičkih događaja za četvrtak, 10. studenoga.

ZAGORSKA SELA - Hrvatski i slovenski predsjednici Stjepan Mesić i Janez Drnovšek održat će neformalni sastanak na kojem bi trebali raspraviti o načinima rješavanja preostalih otvorenih pitanja između dviju država. Sastanak, dogovoren tijekom listopadskog summita srednjoeuropskih država u Zagrebu, održat će se u restoranu "Miljana" u općini Zagorska Sela. Prema programu, predsjednik Mesić najprije bi trebao imati kraći susret s predstavnicima lokalnih vlasti tog kraja (11.10), a potom bi se trebali održati tete-a-tete razgovori predsjednika Mesića Drnovšeka (11.30). Predviđeno je da dvojica predsjednika nakon razgovora daju zajedničke izjave za novinare (12 sati). Dvojica predsjednika potom bi trebala prijeći na slovenski teritorij, gdje bi se u dvorcu Strmol u Rogatcu poslijepodne trebala sastati s predstavnicima hrvatskih i slovenskih općina (14.30).

ZAGREB - Radni posjet Odbora za vanjsku politiku latvijskog parlamenta Hrvatskom saboru. Latvijski parlamentarci sastat će se s domaćinima iz saborskog Odbora za vanjske poslove na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem (zgrada Sabora, dvorana Janka Draškovića, 10.30), poslije čega je predviđena zajednička izjava za novinare (11.30).

ZAGREB - Glavni pregovarač i glavni ravnatelj Opće uprave Europske komisije (EK) za proširenje Fabrizio Barbaso stiže u dvodnevni službeni posjet Zagrebu tijekom kojeg će s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o pregovaračkom procesu, provedbi reforme javne uprave i pravosuđa i pitanjima vezanim uz prava manjina i povratak izbjeglica. Barbaso stiže u Zagreb nešto više od mjesec dana nakon otvaranja pregovora 3. listopada o pridruženju Hrvatske Europskoj uniji i dan nakon izvješća EK-a o napretku Hrvatske. Tijekom posjeta Barbaso će se sastati s predsjednikom države Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom, ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom financija Ivanom Šukerom i drugim članovima Vlade te saborskim Odborom za europske integracije i Nacionalnim odborom za praćenje pregovora o pridruženju (i 11.11.).

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima pred Haškim sudom (ICTY) za pogubljenje najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara, 20. studenoga 1991.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

BERLIN - Posjet kineskog predsjednika Hua Jintaoa koji će se sastati s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i predsjednikom Horstom Koehlerom (do 13.11.).

RIM - Papa Benedikt XVI. prima u audijenciju albanskog premijera Salija Berishu i iračkog predsjednika Talala Jalabanija.

VARŠAVA - Novi poljski premijer Kazmierz Marcinkiewicz održat će govor o svojoj općoj politici pred donjim domom poljskog parlamenta u kojom će se nakon toga glasovati o povjerenju njegovoj vladi.

PARIZ - Francusko-španjolski sastanak na vrhu.

RIJAD - Posjet glavnog tajnika UN Kofija Annana, koji će potom posjetiti Tunis i Pakistan.

ATENA - Cjelodnevni štrajk kontrolora leta, zbog čega će grčke zračne luke biti zatvorene za promet.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al Asad održat će govor o stanju nacije u kojem će se osvrnuti na aktualna politička pitanja i unutarnjopolitičku situaciju u zemlji. Sirija se našla pod pritiskom međunarodne zajednice nakon što je vođa tima istražitelja UN-a u izvješću optužio sirijske tajne službe za upletenost u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, što Sirija odlučno opovrgava.

TEL AVIV - Posjet europske povjerenice za vanjske odnose Benite Ferrero-Waldner Izraelu i palestinskim područjima, tijekom kojeg će se sastati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

SKOPLJE - Posjet europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji će makedonskim dužnosnicima predati mišljenje Europske komisije kojim je u srijedu državama članicama EU-a preporučila da Makedoniji odobre status kandidata za članstvo u Uniji.

SARAJEVO - Posjet glavne tužiteljice Haškog suda (ICTY) Carle Del Ponte koja će sudjelovati na međunarodnoj konferenciji "U potrazi za pravdom". S dužnosnicima BiH govorit će o suradnji s ICTY-em država u regiji, a sastat će se i s predstavnicima međunarodnih snaga i vlasti BiH na razgovorima o naporima za uhićenjem haškog optuženika Radovana Karadžića.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Domagoj Janković

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Srđan Baković

Tel.: **385-1-4808645

Fax.: **385-1-4808822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙