FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 12. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je danas, komentirajući sastanak čelnika BiH u Bruxellesu o novom ustavnom rješenju Bosne i Hercegovine, da je "potrebna nadgradnja Daytonskoga mirovnog sporazuma". "Daytonski sporazum zaustavio je rat u BiH te odigrao svoju ulogu, ali nije uspostavio sve državne mehanizme BiH", rekao je Mesić na druženju s građanima. Također je komentirao napise u medijima kako je Hrvatska predložila arbitražu sa Slovenijom zbog neplaćenog duga za struju iz Nuklearne elektrane "Krško" te ometa li to odnose sa Slovenijom nakon njegova sastanka s predsjednikom Slovenije Janezom Drnovšekom. Istaknuo je da za otvorena pitanja sa susjedom ima samo jedan način, a to je da se svako pitanje posebno riješi.

VARAŽDINSKE TOPLICE - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks ustvrdio je danas da se nije dogodio nikakav propust glede postavljanja uređaja za ometanje signala mobitela u sabornici i vjeruje kako će se idućih dana pokazati da je to bilo u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima. "Javnost će o svemu biti obaviještena idućih dana", izjavio je Šeks, komentirajući reakcije na postavljanje tog uređaja, novinarima koji prate dvodnevnu HDZ-ovu klauzuru u Varaždinskim Toplicama. Upitan hoće li i dalje biti spriječena uporaba mobitela u sabornici, Šeks je odgovorio da će u Hrvatskome saboru biti kao i u svim europskim parlamentima, u mnogim javnim ustanovama u nas i inozemstvu te u sakralnim objektima, kazalištima i koncertnim dvoranama.

ZADAR - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare-Ožbolt danas je u Zadru na sjednici Glavnog odbora te stranke predstavila prijedlog te stranke o osnutku Croatia fonda - fonda ulaganja u nekretnine. Važno je da Hrvatska uđe u Europsku uniju, ali je još važnije kako će, rekla je Vesna Škare-Ožbolt, dodavši kako se želi da ne uđe samo kao država, nego i kao sadržaj. Osnutak Croatia fonda predložit ćemo Vladi i Saboru, rekla je, dodajući kako se Demokratski centar tako obraća svima kako bi se zaštitilo nacionalno bogatstvo.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga društva političkih zatvorenika - žrtava komunizma (HDPZ-ŽK) Marko Veselica danas je s godišnje izvještajne skupštine društva poslao pismo-apel predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu i zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću s prijedlogom da politički javno, administrativno i financijski podupru rad te nevladine udruge. U pismu se ističe da je, prema dosad istraženim podatcima, za slobodnu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku zbog političkih razloga kazneno gonjeno i na različite načine šikanirano i mučeno oko 100.000 Hrvata i Hrvatica, s vrlo svestranim i konkretnim posljedicama na njihov život i život njihove djece. "Hrvatsko društvo političkih zatvorenika - žrtava komunizma želi da se istraže glavna i konkretna pitanja koja su proizašla iz tog progona", ističe u pismu Marko Veselica.

VARAŽDIN - Rasprava o perspektivi poslijediplomskih studija u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na doktorske studije, bila je danas u središtu pozornosti sudionika Četvrtoga hrvatskog seminara o Bolonjskome procesu, koji se održava u Varaždinu na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu. Dvodnevni seminar, koji je jučer počeo u organizaciji Tempus projekta "Hrvatska grupa za promicanje Bolonjskog procesa (Cro4 Bologna)", čiji je nositelj Sveučilište u Zagrebu, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, okupio je vodeće hrvatske stručnjake i njihove kolege iz Češke, Finske i Austrije.

OSIJEK - Problemi mladih u Osječko-baranjskoj županiji iznimno su složeni, posebice u Baranji, koju napušta sve više mladih i odlazi u druga mjesta, pa i u inozemstvo, istaknuo je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Udruge građana "Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje" načelnih općine Bilja Žarko Zelić. Velika nezaposlenost u Županiji posebice pogađa Baranju, gdje se danas teže živi nego ikad, izjavio je Zelić te dodao kako u nekad bogatoj Baranji danas žive siromašni ljudi. Na sjednici Izvršnog odbora HDSSB-a upozoreno je kako se i zbog toga javlja društveno neprihvatljivo ponašanje mladih.

TROGIR - U trogirskome brodogradilištu Brodotrogiru porinut je danas treći iz serije od četiri jednaka broda koji se grade za rusku tvrtku "Novorossiysk Shipping Company - Novoshipp". Ugovor s ruskom tvrtkom vrijedan je 120 milijuna dolara. Riječ je o brodu izgrađenom po najsuvremenijoj tehnologiji, s visokim ekološkim standardima i vrhunskim maritivnim sposobnostima, rekao je direktor Sektora brodogradilišta Brodotrogira Ivan Tironi. Predstavnik brodovlasnika Nikolaj Plaskin istaknuo je zadovoljstvo suradnjom s trogirskim brodograditeljima, zahvaljujući kojoj su se vrhunski brodovi pridružili njihovoj floti, te je poželio još mnogo sličnih zajedničkih poslovnih uspjeha.

OSIJEK - Raspravom o zaštiti okoliša i planiranju kulturnog krajolika kao bitnim odrednicama u provedbi prometnog koridora 5C, te zaključnim izlaganjima na osječkome Sveučilištu danas je završen dvodnevni međunarodni simpozij "Koridor 5C kao euroregionalna poveznica na prometnom smjeru Baltik - Srednja Europa - Jadran". Na skupu je sudjelovalo više od 40 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Poljske, te Srbije i Crne Gore koji su, uz ostalo, raspravljali o važnosti i položaju koridora 5C (Budimpešta - Osijek - Sarajevo - Ploče) u europskoj prometnoj mreži, te o ekonomsko-društvenom značenju koridora kao osnovi euroregionalne suradnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙