FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak suđenja za "aferu PDV"

ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Skupina optuženika koje se teretida su fiktivnim poslovanjem u tzv. aferi PDV-a državu oštetili za 18milijuna kuna danas su na početku suđenja na zagrebačkom Županijskomsudom izjavili da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.
ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Skupina optuženika koje se tereti da su fiktivnim poslovanjem u tzv. aferi PDV-a državu oštetili za 18 milijuna kuna danas su na početku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudom izjavili da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Krivnju su odbacili Danijel Mrvelj, Domagoj Piteša, Bogdan Vulić, Petar Petrović, Siniša Miklić, Slobodan Franić, Marko Kosmač, Tomislav Romić, Ivan Romić, Josip Romić i Petra Mrvelj, dok je trećeoptuženi Jugoslav Đurić, inače državljanin Srbije i Crne Gore, u bijegu.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) optužene tereti da su se 2000. udružili u zločinačku grupu i krivotvorili dokumentaciju o poslovanju te oštetili državni proračun za oko 18 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tvrdi da su optuženici osnivali tvrtke ili koristili postojeće kako bi stvorili privid međusobnog poslovanja. Premda stvarne trgovine nije bilo optuženici su, tvrdi USKOK, koristili zakonsku mogućnost da država vraća PDV čim je roba zaprimljena, a prije nego li je plaćena. Oni su tako tražili povrat PDV-a na fiktivnu trgovinu i na taj način stjecali dobit.

Ovaj slučaj mediji su prozvali aferom PDV.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. siječnja iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙