FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 10. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 10. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks rekao je na današnoj plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora da je uređaj za ometanje GSM signala u sabornicu ugrađen kako bi se osigurao normalan rad. Uređaj, rekao je, nije ugrađen da bi se zastupnike onemogućilo da kontaktiraju s vanjskim svijetom, niti je usmjeren protiv neke stranke. Šeks je time, za rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade, reagirao ne primjedbu Ingrid Antičević-Marinović (SDP) o isključenosti zastupnika od vanjskog svijeta. To će tako biti, sviđalo se to nekome ili ne, najavio je Šeks, rekavši da su se neki zastupnici oglušili na jasno istaknute zabrane i višekratna upozorenja da korištenjem mobitela u sabornici ometaju normalan rad Sabora.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je nastavio sinoć započetu raspravu o Interpelaciji o radu Vlade kojom Klub zastupnika SDP-a upozorava na, kako su kazali, zaustavljanje razvoja Hrvatskih željeznica. SDP-ovci ostaju pri tvrdnji da je Vlada u dvije godine mandata zapustila HŽ te da ne ulaže dovoljno u modernizaciju željeznica. Saborska većina pak uzvraća da Vlada nije odustala od modernizacije HŽ-a, da su ulaganja u tu tvrtku u protekle dvije godine rasla, te da je prekinuta praksa zaduživanja za potrebe tekuće likvidnosti.

ZAGREB - U Hrvatskom saboru od jučer prvi put djeluje Klub zastupnika regionalnih stranaka u koji su uključeni zastupnici Primorsko-goranskog saveza (PGS), Slavonsko-baranjske hrvatske stranke (SBHS) i Međimurske demokratske stranke (MDS). Kako su danas izvijestili, žele promicati regionalizaciju i decentralizaciju države te okrupniti regionalnu političku scenu. Predsjednik Kluba je Vilim Herman (SBHS), potpredsjednik Nikola Ivaniš (PGS), a treći član je Željko Pavlic (MDS). Oni su na konferenciji za novinare kazali da su im osnovne zadaće pokretati zakonske inicijative za decentralizaciju i regionalizaciju države te predlagati mogućnosti dekoncentracije vlasti, odnosno premještanja ministarstava, Vladinih agencija i sjedišta javnih poduzeća izvan Zagreba.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić otvorio je danas u hotelu Westin Četvrti kongres Hrvatskog neurokirurškog društva, čija je glavna tema "Tumorske bolesti središnjeg živčanog sustava", odnosno mozga i kralješnične moždine, od kojih obolijeva 10 posto tumorskih bolesnika u Hrvatskoj. Svoja dostignuća u otkrivanju i liječenju neurotumorskih bolesti predstavit će 170 neurokirurga i specijalista srodnih područja, među kojima i 60 inozemnih stručnjaka iz 15 zemalja. Mesić je istaknuo da suvremena neurokirurgija pruža mogućnost izliječenja donedavno neizlječivim bolestima, a stručna okupljanja medicinskih stručnjaka ukazuju na važnost medicine kao poveznice diljem svijeta. Predsjednik Hrvatskog neurokirurškog društva Josip Paladino naglasio je kako je neurokirurgija u zadnjih deset godina doživjela veliki tehnološki napredak, kakav se nije dogodio gotovo cijelo proteklo stoljeće.

BOGDANOVCI - Polaganjam vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja poginulim i stradalim mještanima Bogdanovaca u Domovinskom ratu danas je u Bogdanovcima nedaleko od Vukovara obilježena 14. obljetnica sloma obrane. Slamanjem otpora branitelja Bogdanovaca, 10. studenoga 1991., srpskom je agresoru bio otvoren put prema još neokupiranu Vukovaru, branitelji kojega su do tada već tri mjeseca bili izvrgnuti žestokim neprijateljskim pješačkim i topničkim napadima. Bio je to ujedno početak kraja obrane Vukovara, koju je srpski agresor potpuno slomio 18. studenoga 1991. te zauzeo grad. Vijence su položila izaslanstva bogdanovačke općine, Vukovarsko-srijemske županije, Županijskog vijeća HSP-a te preživjeli branitelji sudionici obrane Bogdanovaca.

OSIJEK - Predsjednik osječke Udruge nezaposlenih Miroslav Levaković potpisao je danas u Županijskoj komori u Osijeku ugovor o stipendiranju trojice studenata osječkog Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera" čiji su roditelji nezaposleni. Po 500 kuna na mjesec dobivat će godinu dana studenti Nikola Morača (na trećoj godini Poljoprivrednog fakulteta) iz Osijeka, Saša Stanković (četvrta godina Elektrotehničkog fakulteta) iz Osijeka i Krunoslav Mikolašević (četvrta godina Medicinskog fakulteta) iz Đakova. Danas su studentima uručene i prve uplatnice za studeni. Po riječima Miroslava Levakovića novac je osigurala Agencija za povremeni posao koju je osnovala Udruga nezaposlenih, a prvi posao koji je našla za nezaposlene bilo je očitavanje plinskih brojila i podjela uplatnica HEP-a.

ZAGREB - Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika (HMI) Domagoj Ante Petrić istaknuo je kako na ovogodišnjem Interliberu 1400 knjiga i oko 250 tiskovina predstavlja nakladništvo hrvatskoga iseljeništva, autohtonih hrvatskih manjina u susjednim zemljama i Hrvata iz BiH. Petrić, koji je i voditelj projekta "Hrvatska knjiga izvan Hrvatske i duhovna integracija hrvatskoga naroda", rekao je u izjavi za Hinu kako su "velik napor uložili da hrvatski narod u BiH bude snažno zastupljen". Dodao je kako to posebno zaslužuju intelektualci koji zadnjim silama pokušavaju očuvati hrvatski jezik i kulturu tamošnjih Hrvata. Petrić je podsjetio kako će se u petak, na Dan Hrvatske matice iseljenika, na Zagrebačkom velesajmu održati okrugli stol "Hrvatska knjiga izvan Hrvatske - iskustva, današnje stanje i perspektive".

ZAGREB - Od maloljetnog Samoborca policija je zaplijenila više od kilograma marihuane i oko 230 grama hašiša, a 17-godišnjaka je privela istražnom sucu zbog sumnje da je drogu nabavljao radi preprodaje. Mladi je diler uhićen ispred obiteljske kuće, dok je dvojici mladića prodavao marihuanu. Kada je ugledao policiju iz džepa je izvadio paketić s oko 11 grama marihuane koju je pokušao rasuti i uništiti. Nakon toga se dao u bijeg, ali su ga dvojica policajaca svladala i odvela u postaju. U policiji tvrde da je zaplijenjena marihuana ostatak od dva kilograma droge koju je osumnjičeni polovicom listopada za šest tisuća kuna kupio od nepoznatog muškarca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙