FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak, 28. listopada

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje usvijetu za petak, 28. listopada.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu za petak, 28. listopada.

BRUXELLES - Drugog dana posjeta Belgiji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić bit će nazočan potpisivanju Sporazuma o suradnji Hrvatske obrtničke komore i Flamanske komore malih poduzetnika čime će se, kao dio procesa priključivanja europskim procesima, pomagati i poticati obuka hrvatskih obrtnika.

BRDO KOD KRANJA - Tradicionalna regionalna konferencija ministara unutarnjih poslova srednjoeuropskih i balkanskih država posvećena mjerama protiv nezakonitih migracija, organiziranog kriminala, korupcije i terorizma. Na konferenciji će sudjelovati i ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin, a uz njegove kolege iz Slovenije, Austrije, Albanije, BiH, Makedonije, SiCG-a i Rumunjske, te zamjenike ministara unutarnjih poslova iz Bugarske, Grčke, Italije, Madžarske i Turske, na konferenciji će biti i koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek, veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva Tim Simmons, te generalni direktor europskog direktorata za pravosuđe i unutarnje poslove Ivan Bizjak.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka optužbe na suđenju tzv. "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrškiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, koje Haški sud (ICTY) tereti za najteži zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj 1991-95., pokolj na Ovčari 20. studenoga 1991., u kojem su pogubljena najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice.

NEUM - Drugi dan dvodnevnog znanstvenog skupa o temi "Ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH", koji pod pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića zajednički organiziraju Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost BiH i Sveučilište iz Mostara. Na kraju skupa, trebala bi se objaviti Deklaracija o ustavno-pravnom položaju Hrvata u BiH.

BEOGRAD - Beogradska nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) u petak organizira konferenciju za novinare, na kojoj će govoriti državljani Srbije i Crne Gore, žrtve Vojno-istražnog centra Lora u Splitu, koji su ovoga tjedna prvi puta svjedočili na suđenju osmorici bivših vojnih policajaca u Županijskom sudu u Splitu.

BEOGRAD - Počinje dvodnevni međunarodni simpozij pod nazivom "Međunacionalno i međuvjersko pomirenje na zapadnom Balkanu". Skupom, što ga organizira Europski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda (ECPD), predsjedat će bivši posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju Jasushi Akashi, a kako je najavljeno, sudjelovat će i bivši posebni predstavnik UN-a Carl Bildt, bivši predsjednik Slovenije i podtajnik UN-a Janez Stanovnik, hrvatski akademik Vladimir Stipetić, bivši ministar vanjskih poslova Albanije Pascal Milo, te brojni svjetski eksperti za Balkan.

BEOGRAD - Tribina "Europska agenda - organizirani kriminal na Balkanu", kao dio šireg projekta istraživanja organiziranog kriminala, okupit će zagrebačkog odvjetnika Antu Nobila, izvjestitelja sa suđenja za organizirani kriminal u Beogradu Milana Simića i suradnika Centra za mir i razvoj demokracije Bogoljuba Milosavljevića, te istraživače-suradnike projekta iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Bugarske i Rumunjske, te Srbije i Crne Gore. Tribinu organiziraju beogradski tjednik "Vreme" i Fondacija "Friedrich Ebert".

JERUZALEM - Međunarodni dan Jeruzalema: manifestacija solidarnosti s Palestincima

PJONGJANG - Kineski predsjednik Hu Jintao u posjetu Sjevernoj Koreji gdje se sastaje s vođom Kim Jong-ilom (do 30.10.)

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi i 13 osoba iz njegove televizijske kuće Mediaset trebali bi pred sudom odgovarati na optužnicu za pronevjeru poreza, pranje novca.

BRUXELLES - Na poziv dvaju najsnažnijih belgijskih sindikata održat će se drugi opći štrajk ovog mjeseca zbog prosvjeda protiv planova vlade o povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Branka Radman

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Duška Gerić Koren

Večer: Srđan Baković

Tel. 385 1 4808 645

Fax.385 1 4808 822

E-mail: vpdeskŽhina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙