FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO razradio globalni akcijski plan o borbi s virusom ptičje gripe

ŽENEVA, 9. studenog 2005. (Hina) - Zdravstveni djelatnici i stručnjaciiz svih dijelova svijeta u srijedu su se na sastanku u Ženevi složilioko potrebe pokretanja globalnog akcijskog plana, u sklopu Svjetskezdravstvene organizacije (WHO), čiji je cilj zaustaviti širenjesmrtonosnog virusa ptičje gripe i sprečavanje pojave mogućepandemije.
ŽENEVA, 9. studenog 2005. (Hina) - Zdravstveni djelatnici i stručnjaci iz svih dijelova svijeta u srijedu su se na sastanku u Ženevi složili oko potrebe pokretanja globalnog akcijskog plana, u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), čiji je cilj zaustaviti širenje smrtonosnog virusa ptičje gripe i sprečavanje pojave moguće pandemije.

Tijekom trodnevnog sastanka u čijem je radu sudjelovalo 400 stručnjaka, dogovoreni su ključni koraci koji će se poduzeti kao odgovor na potencijalnu prijetnju od virusa H5N1 koji ugrožava životinje, ali je potencijalna prijetnja i ljudima.

Među ostalim je predviđeno poboljšanje rada veterinarskih službi, priprema izvanrednog plana koji će omogućiti spremnost u slučaju izbijanja pandemije, provedba kontrolnih kampanja koje će uključivati cijepljenje životinja, uništavanje lošijih primjeraka i kompenzaciju uzgajivačima. Zemljama koje nisu u mogućnosti sve navedeno provesti same, pomoći će se u kontroli ptičje gripe kod životinjskih vrsta.

Na sastanku je odlučeno da će se još više pozornosti pridati što ranijoj detekciji ptičje gripe kod životinja i eventualno kod ljudi, kako bi odgovor bio što brži. Kapaciteti postojećih laboratorija povećat će se, a ako bude moguće izgradit će se novi.

Predviđen je rad na aktivnostima što hitnijeg blokiranja bilo kakvih negativnih pojava. Na državnim razinama omogućit će se dodatno obrazovanje zdravstvenih djelatnika i ravnatelja bolnica, te će se nastojati poboljšati zdravstveni sustav, gdje to bude moguće. Nastojat će se razviti planovi na državnim razinama kako bi se postavili temelji koordinirane tehničke i financijske potpore. Da bi se sve spomenuto realiziralo, sudionici skupa zaključili su da je od iznimne važnosti transparentnost u komunikaciji.

"Svijet shvaća da je riječ o velikom izazovu. WHO je spreman izdvojiti sredstva na smanjenje opasnosti od izbijanja pandemije kod ljudi. Planovi su na papiru, no sada ih moramo testirati, jer, kada se pandemijski virus pojavi, bit će prekasno", rekao je direktor WHO-a Lee Jong-Wook.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙