FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN po četrnaesti put osudio američki embargo protiv Kube

NEW YORK, 8. studenog 2005. (Hina/AFP) - Opća skupština Ujedinjenihnaroda velikom je većinom glasova u utorak prihvatila rezoluciju kojomosuđuje embargo Sjedinjenih Država protiv Kube.
NEW YORK, 8. studenog 2005. (Hina/AFP) - Opća skupština Ujedinjenih naroda velikom je većinom glasova u utorak prihvatila rezoluciju kojom osuđuje embargo Sjedinjenih Država protiv Kube.

To je četrnaesti put od 1992. godine da Opća skupština donosi takvu rezoluciju. U dokumentu koji je prihvaćen sa 182 glasa, uz četiri glasa protiv i jedan suzdržan, izražava se "potreba da se prekine gospodarska, trgovačka i financijska blokada koju je SAD uveo protiv Kube".

U rezoluciji se pozivaju sve države da se "suzdrže od primjene" embarga, a one koje ju primjenjuju da "prestanu to činiti", sukladno obvezama iz Povelje UN-a i međunarodnog prava koji, među ostalim, jamče slobodu trgovine i plovidbe".

Protiv rezolucije bili su SAD, Izrael, Marshallovi otoci i Palau. Mikronezija se suzdržala.

Rezolucije opće skupštine nemaju obvezujući učinak, već održavaju mišljenje međunarodne javnosti. Za prvu takvu rezoluciju iz 1992. glasovalo je tek 59 veleposlanika, dok je prošlogodišnja rezolucija dobila 170 glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙