FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PARIZ - Snage reda utvrdile su da je 1.173 automobila zapaljeno tijekom noći, od čega 240 u pariškoj regiji, između ponedjeljka i utorka u Francuskoj gdje je uhićeno 330 osoba, prema posljednjoj bilanci policije u utorak ujutro. Noć ranije zapaljeno je 1.400 automobila. Dvanaest policajaca je lakše ozlijeđeno. U nekoliko zgrada su također podmetnuti i požari. Prethodno izvješće koje je sadržavalo podatke o izgredima u utorak do četiri sata govorilo je o 814 zapaljenih vozila i 143 uhićena izgrednika.

BRUXELLES - Hrvatska će u utorak u Bruxellesu započeti screening, dubinsku analizu usklađenosti zakonodavstva, za poglavlje tržišno natjecanje, jedno od 35 poglavlja o kojima će pregovarati tijekom pristupnih pregovora. Tržišno natjecanje je četvrto poglavlje za koje započinje screening nakon odluke o otvaranju pristupnih pregovora. Do kraja ove godine započet će se screening za sedam poglavlja. U utorak i srijedu, predstavnici Europske komisije objašnjavat će predstavnicima Hrvatske i Turske europsko zakonodavstvo na tom području.

ISLAMABAD - Broj žrtava potresa koji je 8. listopada pogodio područje Kašmira se popeo na 87.350, priopćili su pakistanski dužnosnici u utorak. Podaci o stradalima u Pakistanu su veći za 13.000, od 73.000 do 86.000, prema procjenama koje su vodile Svjetska banka i Azijska banka za razvoj zajedno s lokalnim vladama pokrajina, rekao je pakistanski ministar financija Iqbal Ahmed Kahn. Dodao je da je nova bilanca žrtava potresa u Pakistanu rezulatat pribrojavanja stradalih iz ranije nedostupnih planinskih područja zemlje. Kahn nije rekao ništa o broju ozlijeđenih koji je dosad bio procijenjen na više od 70.000 osoba. Indija je izvijestila o 1.350 poginulih u njezinom dijelu Kašmira.

LONDON - Broj piratskih napada na brodove smanjio se u prvih devet mjeseci 2005., iako Indonezija ostaje globalna crna točka a vode Somalije ponovo se pojavljuju kao područje gdje je plovidba ozbiljno ugrožena, objavio je u utorak Međunarodni pomorski ured (IMB), agencija koja nadzire kriminal na morima. Samo par dana nakon što su fotografije piratskog napada na američki brod za krstarenje "Spirit" ispred obale Somalije obišle svijet, Međunarodni pomorski ured je objavio da je broj piratskih napada pao na 205 u prvih devet mjeseci ove godine, u usporedbi s 251 u istom razdoblju prošle godine.

UJEDINJENI NARODI - Ujedinjeni narodi u ponedjeljak su izabrali pet sudaca - iz SAD, Maroka, Meksika, Novog Zelanda i Rusije - za Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu, najviše sudsko tijelo svjetske organizacije. Među pet izabranih sudaca samo je Amerikanac Thomas Buergenthal, profesor međunarodnog prava, obnovio mandat, dok su novoizabrani suci Mohamed Bennouna iz Maroka i Bernardo Sepulveda Amor iz Meksika, bivši suci Haškog suda, te Kenneth Keith iz Vrhovnog suda Novog Zelanda i Leonid Skotnikov, bivši veleposlanik Rusije pri UN-u u Ženevi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙