FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bilanca nakon 11 dana nereda u Francuskoj

PARIZ, 7. studenog 2005. (Hina/AFP) - Neredi u Francuskoj koji supočeli 27. listopada zahvatili su približno 300 općina, uništeno jegotovo pet tisuća vozila, policija je privela više od 1200 osoba, radisuzbijanja nereda razmješteno je nekoliko tisuća policajaca, a nakonjedanaest dana zabilježena je i prva žrtva.
PARIZ, 7. studenog 2005. (Hina/AFP) - Neredi u Francuskoj koji su počeli 27. listopada zahvatili su približno 300 općina, uništeno je gotovo pet tisuća vozila, policija je privela više od 1200 osoba, radi suzbijanja nereda razmješteno je nekoliko tisuća policajaca, a nakon jedanaest dana zabilježena je i prva žrtva.

Neredi su počeli u pariškoj četvrti Clichy-sous-Bois nakon smrti dvojice maloljetnih imigranata koje je ubio visoki napon u trafostanici u koju su se navodno sakrili pred policijom.

Nakon jedanaest dana nasilja zabilježena je i prva žrtva. Šezdesetjednogodišnji umirovljenik podlegao je ozljedama nakon što ga je u petak pred zgradom u kojoj živi napao jedan mladić.

Ranjeno je više desetaka osoba, stanovnika, policajaca i vatrogasaca. Teže je ranjen jedan vatrogasac kojemu je lice opekao molotovljev koktel, a jedna hendikepirana žena zadobila je teške opekotine nakon napada na autobus koji je zatim zapaljen.

Jedna korejska novinarka mreže KBS TV lakše je ranjena u napadu blizu Pariza.

Neredi su zahvatili približno 300 općina (274 samo u noći s nedjelje na ponedjeljak), među kojima su brojna siromašna predgrađa sjeveroistoka Pariza.

Nasiljem su zahvaćena i predgrađa gradova Evreux, Marseille, Saint-Etienne, Toulouse i Lille.

Na jugu Francuske neredi su pogodili Nicu, Nimes, Montpellier, Perpignan, Pau, Bordeaux, u središtu Clermont-Ferrand, Tours, Lyon, a u Normandiji Rouen i Le Havre, nekoliko gradova na istoku, među kojima i Strasbourg, a u Bretanji Brest, Rennes i Nantes.

U cijeloj zemlji zapaljeno je gotovo 4900 vozila.

Požari su podmetnuti u nekoliko javnih ustanova, škola, gimnazija, skladišta i prodavaonica, zbog čega je na "tehničku nezaposlenost" prisiljeno više stotina ljudi.

Zapaljeno je i nekoliko desetaka autobusa.

Zasad nije iznesena procjena ukupne štete izazvane nasiljem.

Više od 1220 osoba je uhićeno, među kojima najmlađa ima 10 godina. Najmanje 200 osoba, među kojima pedesetak maloljetnika, već je otprije poznato policiji.

U pariškoj regiji najmanje dvadesetak odraslih osoba osuđeno je na kaznu strogog zatvora u trajanju od najmanje godinu dana.

Samo je u pariškoj regiji razmješteno nekoliko tisuća policajaca, među kojima 2300 specijalaca, uz potporu sedam helikoptera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙