FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 6. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ĐAKOVO - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Zlatko Tomčić najavio je danas u Đakovu da će se ponovno kandidirati za predsjednika stranke te da će biti brana svima koji bi od HSS-a "pravili trgovačko društvo". Tomčić je sudjelovao na izbornoj skupštini osječko-baranjske Županijske organizacije HSS-a, na kojoj je za predsjednika tajnim glasovanjem izabran Pavo Šarčević, koji je osvojio osam glasova više od protukandidata Marka Josipovića. Najavio je da će se ponovno kandidirati za predsjednika HSS-a, dodajući kako će biti ponosan bude li imao dobre protukandidate. "No, oni koji se kandidiraju, a uprljali su svoj rad osobnim interesima nisu zaslužili da se kandidiraju za predsjednika HSS-a", rekao je Tomčić.

ZAGREB - Hrvatski inovatori dobili su 23 medalje i četiri posebne nagrade na 57. međunarodnoj izložbi inovacija (IENA) u Nuernbergu, priopćila je danas Udruga inovatora Hrvatske. Na sajmu se od 2. do 6. studenog predstavilo više od 670 inovacija iz 30 zemalja, među kojima 30 inovacija iz Hrvatske. Na IENA-a su imali priliku pokazati se i hrvatski učenici među kojima su nosioci šest medalja. Ocjenjivački sud na završnoj svečanosti proglasio najbolje inovatore, a nagrađena je trećina inovacija prikazanih na izložbi. Zlatne medalje dobila su trojica hrvatskih inovatora, pa je tako zlatna medalja za sklopive peraje pripala Zoranu Maksanu iz Biograda na moru, za stolnu glodalicu Ediju Musseru iz Osijeka i za elektornski distributer informacija u prometu (Edip) Miroslavu Špiranoviću iz Valpova.

SUNJA - Na kući Lovačke udruge "Posavina" u Sunjskim Krčima danas je svečano otkriveno spomen-obilježje osmorici članova koji su kao hrvatski branitelji poginuli u Domovinskom ratu. Spomen-obilježje otkrio je najstariji sunjski lovac Đuro Čejak, koji je podsjetio da su se lovci tog kraja među prvima uključili u obranu Sunje, jedino područje na desnoj obali Save koje velikosrpski agresor nije osvojio u Domovinskom ratu. Istaknuo je da se spomen-obilježje podiže u znak sjećanja na poginule članove, mlade ljude koji su svoj život žrtvovali za slobodnu Sunju, slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Na dane obrane Sunje i sunjske Posavine u Domovinskom ratu podsjetio je ratni zapovjednik 17. domobranske pukovnije, pukovnik u mirovini Željko Krapljan.

DUBROVNIK - Na vratima Islamske vjerske zajednice u Dubrovniku noćas u 2,45 sati zapaljena je ploča od pleksiglasa, a predstavnici te vjerske zajednice traže od mjerodavnih hitnu istragu. Brza dojava susjeda i pravodobna intervencija spriječile su širenje vatre. Policija je odmah obavila očevid, a po riječima Ivice Didovića iz Ureda načelnika dubrovačko-neretvanske Policijske uprave, utvrđeno je da je ploča od pleksiglasa na vratima zapaljena otvorenim plamenom i za počiniteljem tog izgreda još se traga. Dubrovački imam Islamske zajednice Salkan Herić ističe kako se u zadnjih petnaestak godina dogodilo više izgreda nego u posljednjih 70, što je, drži, jasna poruka ovlaštenim tijelima da zaustave počinitelje.

SISAK - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić posvetio je danas u sisačkome naselju Galdovu, u nazočnosti mnogobrojnih vjernika, dovršenu župnu crkvu sv. Josipa Radnika i njezin oltar u istoimenoj župi koja obuhvaća taj dio Siska i dio donje Posavine. U novi oltar položene su moći blaženoga Ivana Merza, čiji će zagovor tražiti stanovnici te župe, posebice za mladež. Posvećujući dovršenu crkvu sv. Josipa Radnika, kardinal Bozanić zahvalio je na pozivu, ističući da su se sudionici te svečanosti, puni radosti, okupili kako bi svečano proslavili posvetu Božjeg doma. Podsjetio je da je župa sv. Josipa Radnika osnovana godine 1968., prije 37 godina. Od prvog je dana povjerena na upravljanje franjevcima konventualcima, a sada je dovršena, dobila je konačni izgled i spremna je za posvetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙