FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit Amerika teško izbjegava neuspjeh

MAR DEL PLATA, 5. studenog 2005. (Hina/AFP) - Trideset i četiričelnika s američkog kontinenta okupljeni u Mar del Plati, na istokuArgentine, nastojalo je u subotu umanjiti razlike oko nacrta zoneslobodne razmjene koju zastupa Washington, kako bi se izbjegaoneuspjeh 4. summita Amerika.
MAR DEL PLATA, 5. studenog 2005. (Hina/AFP) - Trideset i četiri čelnika s američkog kontinenta okupljeni u Mar del Plati, na istoku Argentine, nastojalo je u subotu umanjiti razlike oko nacrta zone slobodne razmjene koju zastupa Washington, kako bi se izbjegao neuspjeh 4. summita Amerika.

Premda je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pred novinarima naglašavao da Zona slobodne razmjene Amerika nije na dnevnom redu, taj plan kontinentalnog zajedničkog tržišta, koji je 1994. predložio SAD, blokirao je u subotu usvajanje završne deklaracije, nekoliko sati prije zatvaranja summita.

Meksiko se nije složio s Brazilom i nastavio je u subotu tražiti, u ime tridesetak zemalja, da se Zona spomene u završnoj deklaraciji summita.

Ta kontinentalna podvojenost potpuno je zasjenila glavnu temu 4. summita: borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti, dok je na tisuće prosvjednika prosvjedovalo u Mar del Plati i čitavoj Argentini zahtijevajući bolje uvjete života.

Veliko okupljanje na stadionu Mar del Plata bilo je vrhunac prosvjeda kojima je glavna meta bio George W. Bush. Ukupno je više od 80 osoba uhićeno ali je u sukobima bilo samo materijalne štete.

Kubanski predsjednik Fidel Castro jedini je čelnik s kontinenta koji nije bio pozvan na summit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙