FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Engleski navijači sve mirniji

LONDON, 5. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Posljednjih godina brojnavijačkih izgreda na engleskim nogometnim stadionima u velikom jepadu, potvrđuju podaci britanskog Home Officea.
LONDON, 5. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Posljednjih godina broj navijačkih izgreda na engleskim nogometnim stadionima u velikom je padu, potvrđuju podaci britanskog Home Officea.

Prošle sezone na utakmicama u Engleskoj i Walesu privedena su 3.628 navijača, što je pad za 11 posto u odnosu na sezonu ranije. Zbog divljanja na utakmicama engleskih liga u pritvoru je završilo 2.725 navijača, što je najmanje u posljednjih deset godina. Najgori navijači su na utakmicama Championshipa, rang ispod Premiershipa, (1026 privedenih), na utakmicama Premieshipa privedena su 964 navijača, na utakmicama treće 518, a četvrte lige 217 navijača.

Sve je manje i navijača koji privrženost klubu iskazuju šakama. Prošle sezone zbog nasilničkog ponašanja i tučnjava u pritvoru je završilo 428 navijača, što je čak 32 posto manje u odnosu na 12 mjeseci ranije.

"Huligani i dalje dolaze na utakmice, no njihova brojka sve je manje. Prema izgrednicima nemamo niti mrvice tolerancije i žestoko se borimo kako bi tribine stadiona očistili od tih divljaka," kazao je ministar Paul Goggins.

Od ukupnog broja privedenih, skoro svaki treći je kažnjen zabranom dolaska na sportske priredbe, te velikim novčanim iznosima. Prema engleskom zakonu za divljanja na utakmicama može se dobiti od dvije do čak deset godina zabrane dolaska na utakmice, ali i zabrana ulaska u bilo kakve ugostiteljske objekte na dan utakmice, zatim zabrana vožnje gradskim prijevozom na dan utakmice, te zabrana dolaska u središte grada. Za prekršitelje kazne su rigorozne i slijedi odlazak iza rešetaka.

Prema policijskim podacima najgore navijače ima Leeds United (173 privedenih), a zatim slijede Manchester United (160), Chelsea (130) i West Ham (105). Najviše zabrana dolaska na stadione prošle sezone dobili su također navijači Leedsa (58), a zatim Middlesbrougha (45) i Portsmouth (38).

Zanimljivo, engleski navijači sve manje divljaju i izvan domovine. U posljednjih 12 mjeseci na utakmicama Gordog Albiona privedeno je tek desetak navijača. Jedan od razloga tome je i što skoro 3.000 huligana ima zabranu napuštanja domovine, pa sada na utakmice Gordog Albiona većinom idu pravi navijači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙