FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusi slave novi nacionalni praznik

MOSKVA, 4. studenog 2005. (Hina/AP) - Rusija je u petak slavila novidržavni praznik, Dan narodnog jedinstva, no mnogi Rusi nisu znalinjegov točan naziv niti što se njime obilježava.
MOSKVA, 4. studenog 2005. (Hina/AP) - Rusija je u petak slavila novi državni praznik, Dan narodnog jedinstva, no mnogi Rusi nisu znali njegov točan naziv niti što se njime obilježava.

Kremlj nastoji uravnotežiti snažnu nostalgiju za nekadašnjim praznikom boljševičke revolucije koji se slavio 7. studenog i napore da domoljubljem nadahne podijeljenu naciju pa je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle godine ustanovio Dan narodnog jedinstva koji obilježava oslobođenje Moskve od poljskih okupatora 1612. godine.

Ruska državna televizija u vijestima je objašnjavala značenje praznika i prikazivala snimke tradicionalnih plesova i glazbe, filmove iz sovjetskog razdoblja i crtane filmove o narodnim običajima i bajkama.

U povodu prvog praznika nacionalnog jedinstva u Moskvi su se u petak okupili i ruski nacionalisti prosvjedujući protiv useljavanja stanovnika neruskoga podrijetla u prijestolnicu. Oko 2.000 pripadnika radikalnih desničarskih organizacija, unatoč nastojanjima liberalnih organizacija i stranaka da se skup zabrani, promarširalo je Moskvom uzvikujući parole kao što su "Rusija Rusima" ali nisu zabilježeni slučajevi izbijanja nasilja.

Ruska je vlada prošle godine ukinula praznik Dan revolucije 7. studenog, središnji praznik u bivšem SSSR-u, kako bi komuniste lišila prigode da organiziraju svoje povorke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙