FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljski antropolog pronašao lubanju Nikole Kopernika?

VARŠAVA, 3. studenog 2005. (Hina/dpa) - Poljski antropolog, profesorKonrad Piasecki, u utorak je za Poljski radio izjavio kako vjeruje daje pronašao lubanju oca moderne astronomije Nikole Kopernika(1473-1573.), prenose mediji.
VARŠAVA, 3. studenog 2005. (Hina/dpa) - Poljski antropolog, profesor Konrad Piasecki, u utorak je za Poljski radio izjavio kako vjeruje da je pronašao lubanju oca moderne astronomije Nikole Kopernika (1473-1573.), prenose mediji.

Piasecki je rekao kako je lubanja pronađena u neobilježenom grobu pokraj glavnog oltara katedrale u baltičkoj luci Frombork, koja je nekad bila dio Pruske. Kopernik je 1497. imenovan kanonikom te katedrale, istodobno kada je njegov ujak imenovan lokalnim biskupom.

Nakon što je u Središnjem kriminalističkom laboratoriju u Varšavi prema lubanji napravljena rekonstrukcija lica, pri čemu je korištena i kompjutorska animacija, ustanovljeno je da je riječ o 70 godina starom muškarcu čija fizionomija jako podsjeća na sačuvani portret Nikole Kopernika.

Profesor Piasecki ističe kako je nemoguće sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je riječ o Koperniku, jer je nemoguće provesti DNK testove, s obzirom da poljski astronom, matematičar i ekonomist, koliko je poznato, nije imao potomaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙