FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paganinijeva violina prodana na aukciji u Londonu

LONDON, 2. studenog 2005. (Hina/DPA) - Violina koja je nekada bila uvlasništvu talijanskog virtuoza Nicola Paganinija prodana je za999.000 američkih dolara na aukciji u Londonu, a svoj će novi dom naćiu moskovskoj Zakladi za violinsku umjetnost, izvjestili su mediji usrijedu.
LONDON, 2. studenog 2005. (Hina/DPA) - Violina koja je nekada bila u vlasništvu talijanskog virtuoza Nicola Paganinija prodana je za 999.000 američkih dolara na aukciji u Londonu, a svoj će novi dom naći u moskovskoj Zakladi za violinsku umjetnost, izvjestili su mediji u srijedu.

Violinu koja se u utorak navečer našla na aukciji u londonskom Sotheby'su napravio je Carlo Bergonzi, jedan od proizvođača iz Cremone na čije se radove najrjeđe nailazi. Ova je violina pripada skupini od samo 50 instrumenata koji su nadživjeli Bergonzija.

To je prva Bergonzijeva violina na aukciji od 1984. godine i ujedno prva Paganinijeva violina na aukciji.

Paganini (1782.-1840.) bio je najveći virtuoz violine 19. stoljeća. Njegove su kompozicije napravile revolucije u tehnici sviranja violine a izvedbe zadivile publiku po cijeloj Europi.

Italiju je osvojio kada mu je bila samo 15 godina a u trenutku kada je 1831. godine došao u London njegova je reputacija bila takva da se govorilo da si ni kralj može priuštiti da plati njegov nastup.

Violinu je kupio Maxim Viktorov, predsjednik odbora moskovske zaklade za umjetnost sviranja violine. Pobjednici godišnjeg natjecanja u sviranju violine tako će imati priliku svirati na toj violini godinu dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙