FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.
ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.

WASHINGTON - Većini tranzicijskih zemalja u istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom Savezu, među kojima i Hrvatskoj, nedostaje prilika i poticaja za zapošljavanje koje se može potaknuti samo politikom koja omogućuje restrukturiranje tvrtki i poboljšanje investicijske klime, kaže se se u izvješću Svjetske banke objavljenom u utorak. U izvješću Povećanje prilika za posao u istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom Savezu (ECA), Svjetska banka je utvrdila da unatoč brzom ekonomskom rastu, koji je zabilježila od 1998. godine, regija nije pokazala dovoljno rezultata u otvaranju produktivnih radnih mjesta.

"Dok je izvjesna tranzicijska nezaposlenost bila očekivana, iznenađenje leži u njezinoj dugotrajnosti", naveo je Jan Rutkowski, vodeći ekonomist Banke za regiju i jedan od autora izvješća.

U izvješću se navodi da Hrvatska treba poboljšati investicijsku klimu, smanjiti troškove poslovanja i reformirati tržište rada kako bi smanjila nezaposlenost i potaknula otvaranje novih radnih mjesta.

WASHINGTON/NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izabrao je bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija da vodi pregovore koji će odlučiti budući status Kosova. Annan je u utorak pismeno obavijestio Vijeće sigurnosti o svojoj namjeri da Ahtisaarija imenuje za svog posebnog izaslanika koji će predvoditi pregovore o konačnom statusu Kosova.

"Ahtisaarijeve izvrsne pregovaračke vještine, dokazano čelništvo, prethodno iskustvo u Ujedinjenim narodima i poznavanje Balkana čine ga idealnom osobom za ovaj poduhvat", rekao je Annanov glasnogovornik Stephane Dujarric.

Bivši finski predsjednik vodio je UN-ove operacije nadziranja stjecanja neovisnosti Namibije i istočnog Timora. Bio je i izaslanik Europske unije na pregovorima sa bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem u rješavanju kosovske krize 1999. godine.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush objavio je u utorak plan vrijedan 7,1 milijardi dolara koji bi trebao pripremiti Sjedinjene Države za moguće izbijanje pandemije ptičje gripe. Predviđenih 7,1 milijardi dolara koliko će Bush zatražiti od američkog Kongresa namijenjeno je kupovini 20 milijuna doza cjepiva protiv virusa ptičje gripe, stvaranje zaliha lijekova protiv te gripe te ubrzanom razvoju novog cjepiva.

"Pandemija je kao šumski požar. Ako se opazi na vrijeme može se ugasiti uz ograničenu štetu; ako se dopusti da tinja neotkrivena može narasti u pakao koji će se brzo proširiti izvan naše kontrole", rekao je Bush u govoru u Nacionalnom institutu za zdravlje u Bethesdi pokraj Washingtona.

Plan predviđa i stvaranje mogućnosti za rano otkrivanje, suzbijanje i liječenje u slučaju izbijanja pandemije gripe.

BERLIN - Njemačka je u utorak postala prvom zemljom Europske unije koja je započela s uvođenjem sigurnosne biometrijske putovnice (ePass) koja ima elektronski čip za fotografiju kako bi se onemogućilo krivotvorenje. Od ožujka 2007. godine i dva će elektronska otiska prsta biti unesena u putovnicu koja košta 59 eura, za razliku od stare koja je stajala 26 eura, ali još uvijek vrijedi.

"Novi ePass znači bolju sigurnost za Njemačku. Još je bolje zaštićen od pokušaja krivotvorenja i olakšat će provjeru identiteta na granici", izrazio je zadovoljstvo ministar unutarnjih poslova Otto Schily u priopćenju.

Belgija je već uvela biometrijske putovnice koje ipak ne odgovaraju u potpunosti definiciji europskog "ePassa". Švedska ih je službeno prihvatila, ali ih još nije počela izdavati, dok se Francuska to sprema učiniti u studenome.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙