FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Teroristička skupina Lashkar-e-Taiba osumnjičena za napade u Indiji

NEW DELHI, 31. listopada 2005. (Hina/dpa) - Policija indijskeprijestolnice u ponedjeljak nastoji naći tragove koji bi doveli doodgovornih za bombaški napad od subote u kojem je 59 osoba ubijeno, a210 ranjeno, rekli su dužnosnici i dodali da je prvoosumnjičenaskupina Lashkar-e-Taiba (LeT) s bazom u Pakistanu.
NEW DELHI, 31. listopada 2005. (Hina/dpa) - Policija indijske prijestolnice u ponedjeljak nastoji naći tragove koji bi doveli do odgovornih za bombaški napad od subote u kojem je 59 osoba ubijeno, a 210 ranjeno, rekli su dužnosnici i dodali da je prvoosumnjičena skupina Lashkar-e-Taiba (LeT) s bazom u Pakistanu.

"Imamo neke konkretne tragove i radimo na njima. Sada još ne mogu objaviti pojedinosti", rekao je Muktesh Chander, dužnosnik indijske policije. Policija je odbila navesti vremenski okvir u kojem će slučaj biti riješen.

Treću eksploziju u blizini autobusa u Govindpuriju u južnom Delhiju izazvala je tempirana bomba što sugerira da su sve tri eksplozije djelo jedne terorističke skupine. Eksplozija u Govindpuriju uslijedila je nakon dvije velike eksplozije na newdelhijskim tržnicama u Sarojini Nagaru i Paharganju.

"Čini se da je tempirana bomba uporabljena i na drugom mjestu gdje smo našli ostatke elektronskog mehanizma za mjerenje vremena", rekao je Chandler.

Stručnjaci za sigurnost su rekli da je LeT, koji je već u napadima u Indiji koristio slične elektronske detonatore, prvi osumnjičenik.

U nedjelju je organizacija Inquilabi Mahaz (Islamski revolucionarni front), ogranak Lashkar-e-Taibe, preuzela odgovornost za napad. Premda je Mahaz preuzeo odgovornost analitičari su rekli da bi to mogao biti pokušaj da se istraga navede na krivi trag.

"Lashkar uvijek koristi manje poznato ime kada počini napad", rekao je televiziji NDTV Afsar Karim, stručnjak za sigurnost.

U bombaškim napadima najmanje dvanaest tijela spaljeno je u mjeri u kojoj nije moguća identifikacija te će se njihov identitet utvrditi pomoću analize DNK. U bolnici Safdarjung tri su obitelji ustvrdile da tijela dvoje djece pridaju njima dok u susjednoj bolnici AIIMS dva tijela još nitko nije preuzeo premda je 100 osoba došlo na identifikaciju. Vlada je obećala odštetu od 9300 dolara najbližim srodnicima žrtava.

Tragični napadi dogodili su se neposredno prije vjerskog hinduističkog festivala svjetla Diwali povodom kojeg mnoštvo ljudi kreće u kupovinu u trgovačku centre i na tržnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙