FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 30. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 30. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić službeno će posjetiti Slovačku Republiku 03. i 04. studenog 2005, priopćeno je iz Ureda predsjednika. U svom drugom službenom posjetu Slovačkoj, predsjednik Mesić će se u Bratislavi susresti s predsjednikom Ivanom Gašparovičem, predsjednikom parlamenta Pavelom Hrušovskim, predsjednikom Vlade Mikolašom Dzurindom te gradonačelnikom Andrejom Durkovskim. Dva će predsjednika zajedno posjetiti hrvatsku zajednicu u Devinskom Novom Selu, a prije povratka u Zagreb, predsjednik Mesić posjetit će i povijesni grad Trnavu.

ZAGREB - Iz cijelog svijeta stižu u nedjelju osude napada u Indiji u kojima je u subotu, u simultanim eksplozijama u glavnom gradu New Delhiju, poginula najmanje 61 osoba, a više od 180 je ranjeno. Europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner je izrazila "šok" i "zaprepaštenost" napadima, osudivši "kukavički čin protiv nevinih ljudi". Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je istaknuo da se "takva vrst nasilja, koja pokazuje prezir prema ljudskim bićima, ne može ničim opravdati". Rusija je izrazila "žalost i gnušanje pred neljudskim terorističkim akcijama". Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je podsjetio na važnost "proširenja rata protiv terorizma na cijeli svijet". Iransko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo val bombaških napada u New Delhiju i izrazilo sućut indijskoj vladi, narodu i obiteljima žrtava.

ZANZIBAR - Glavni kandidat oporbe na izborima u Tanzaniji Seif Shariff Hamad upozorio je na konferenciji za tisak na niz "nepravilnosti" koje bi mogle "utjecati na rezultate" izbora koji se u nedjelju održavaju u toj zemlji. Tanzanijska vojska pucala je u zrak kako bi rastjerala prosvjednike koji su u nedjelju u Zanzibaru negodovali protiv "lažnih birača" na jednom biralištu na tom tanzanijskom otoku, izvijestili su novinari AFP-a. Zasad nema dojava o žrtvama. Vojska je intervenirala ispaljujući prave metke i bacajući suzavac na pedesetak pristaša najveće oporbene stranke Jedinstvene građanske fronte (CUF). Prosvjednici su se pobunili protiv dolaska na biralište stotinjak birača koji, po njihovim riječima, ne stanuju u toj četvrti i u njoj nemaju pravo glasovati.

TEHERAN - Bivši iranski predsjednik Mohammad Hatami prekinuo je u nedjelju svoju političku šutnju i neizravno osudio svog nasljednika Mahmuda Ahmadinedžada i njegove izjave o Izraelu. "Nemamo nikakvu misiju u svijetu i nismo tu da bismo mijenjali cijeli svijet i pomagali u uspostavi vlada koje nam odgovaraju. Ne trebamo izgovarati riječi koje nam donose gospodarske i političke probleme u svijetu", rekao je bivši reformatorski predsjednik, kako prenosi studentska agencija Isna. Hatami nije izrijekom spomenuo izjave svog nasljednika, ultrakonzervativca Mahmuda Ahmadinedžada. Potonji je podigao međunarodnu uzbunu izjavivši u srijedu: "Kako je rekao imam (Homeini), Izrael treba izbrisati sa zemljopisne karte".

RIM - Papa Benedikt XVI. podsjetio je u nedjelju, tijekom angelusa sa svoga prozora na Trgu svetog Petra u Rimu, pred više desetaka tisuća vjernika, na odnose Katoličke crkve s ostalim religijama i na izjavu o tim odnosima, Nostra Aetate, prihvaćenu na Drugom vatikanskom koncilu prije 40 godina. Specijalni odnos sa židovima, štovanje muslimana i sljedbenika ostalih religija, "plod su koncilijarnih izjava 1965. godine", rekao je Papa, koji je podsjetio i na odgojnu odgovornost Crkve, a koja je "put života". Papa je ponovio poziv za pomoć stradalima od potresa u Kašmiru i izrazio je žalost za smrt kršćanki barbarski ubijenih u Indoneziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙