FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijestiiz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 30. listopada 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

NEW DELHI - Najmanje 58 ljudi poginulo je, a više od 150 je ozlijeđeno u subotu u eksplozijama u New Delhiju za koje je indijski premijer okrivio "terorističke elemente". "Imamo 58 mrtvih u nekoliko bolnica u gradu", rekao je dužnosnik indijskog ministarstva zdravstva. "Ozlijeđenih je 152", dodao je. Prema agenciji Press Trust of India (PTI), među ozlijeđenima ima mnogo stranih turista. Indijski premijer Manmohan Singh za eksplozije je okrivio "terorističke elemente" i poručio da vlasti ne namjeravaju tolerirati nasilje ekstremista. Indijska policija pokrenula je istragu o napadima i na ispitivanje odmah privela desetoricu muškaraca.

ZAGREB - Iz svijeta su počele pristizati prve osude napada u New Delhiju u kojima je poginulo najmanje 58 ljudi, a više od 150 je ozlijeđeno. Među prvima je reagirao susjedni Pakistan oštro osuđujući napade i ocjenjujući ih terorističkim djelom. "Napad na prepunoj tržnici kriminalno je terorističko djelo", priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova i poručilo da "počinitelji tog terorističkog djela moraju biti privedeni pravdi". Britanski ministar vanjskih poslova kazao je kako su eksplozije očito ciljale na gusto naseljena područja kako bi odnijele maksimalni broj žrtava. "Ovo je još jedan primjer cinizma i neskrivenog prijezira terorista prema ljudskom životu", rekao je Straw izrazivši narodu Indije svoju potporu i najdublju sućut. Šef talijanske diplomacije Gianfranco Fini izrazio je duboku šokiranost te je u ime talijanske vlade uputio Indiji izraze potpore i solidarnosti. Napade su osudili i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana te glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

LJUBLJANA/TRST - Massimiliano Lacota, predsjednik Unije Istrana (Unione degli Istriani), najveće udruge talijanskih esula u Trstu izjavio je u subotu da se stvari oko rješavanja imovine talijanskih izbjeglica pomiču, ali da je konačni cilj te udruge "povratak nekretnina koje su nezakonito oduzele i koristile najprije Jugoslavija, a danas Hrvatska i Slovenija". Lacota je u priopćenju za javnost koje je prenijela slovenska agencija STA ustvrdio da je Unija Istrana zatražila da se napravi popis nekretnina koje su bile u vlasništvu talijanskih izbjeglica, a nisu bile nacionalizirane i da samo u starom dijlu Kopra postoji oko 200 praznih i slobodnih nekretnina koje nisu bile nacionalizirane. Do pomaka u pogledu zahtjeva za vraćanjem nekretnina po Lacoti dolazi zbog pritiska organizacija izbjeglica, a "s moralnog i pravnog aspekta" Hrvatska i Slovenija te bi nekretnine trebale vratiti unatoč njihovom stajalištu da je to pitanje regulirano Rimskim sporazumom između Italije i bivše SFRJ. Lacota je, prenosi STA njegovo priopćenje za javnost, sljedeći tjedan pozvan da sudjeluje u jednoj televizijskoj emisiji u Zagrebu u kojoj će se govoriti o denacionalizaciji, odnosno povratu oduzete imovine.

KOPENHAGEN - U Malmou je u subotu otvorena 25. Smotra hrvatske kulture u Kraljevini Švedskoj. Svečanosti je nazočio hrvatski veleposlanik u Švedskoj Svjetlan Berković koji je tom prigodom naglasio da Hrvati u Švedskoj, njih oko 30 tisuća, već četvrt stoljeća uspješno njeguju i promiču hrvatsku kulturu, tradiciju i jezik. Jubilarnu 25. Smotru hrvatske kulture, koja je privukla gotovo tisuću posjetitelja, prati raznolik kulturno-umjetnički program. U Kongresnom centru u Malmou otvorena je tako izložba zagrebačke slikarice Marijanke Avramović. Održan je također sastanak Odbora učitelja koji djecu druge i treće generacije hrvatskih iseljenika podučavaju hrvatskom, a prikupljena je i pomoć likovnoj sekciji Matice Hrvatske u Vukovaru.

BAQUBA - Najmanje 25 iračkih civila poginulo je, a 35 je ozlijeđeno u subotu u eksploziji automobila bombe u šijitskom selu nedaleko od Baqube. Eksplozija se dogodila na tržnici u Howaidaru, 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada. Ranije u subotu u Baqubi je ubijen pristaša radikalnog šijitskog svećenika Moqtade al-Sadra, a u napadu na iračku vojnu kontrolnu točku ozlijeđena su sedmorica vojnika. U Latifiyi, 40 kilometara južno od Bagdada, policija je otkrila tijela sedmorice Iračana, od kojih su trojica bili policajci. U Kirkuku su pak poginula dvojica policajaca kada je njihovo vozilo nagazilo na bombu.

ATENA - Posljednji testovi obavljeni u EU-ovim laboratorijima u britanskom Weybridgeu na uzorcima grčke peradi za koju se sumnjalo da je zaražena ptičjom gripom pokazali su se negativnima, priopćilo je grčko ministarstvo poljoprivrede. "Iz laboratorija Europske komisije u britanskom Weybridgeu danas je objavljeno da su testovi obavljeni na uzorcima grčke peradi iz područja Egejskog mora negativni te da nije pronađen virus ptičje gripe tipa H5N1", stoji u priopćenju. Ministarstvo je stoga savjetovalo ukidanje restriktivnih mjera uvedenih na otoku Khiosu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙