FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plahi milijarder: Bill Gates sutra puni 50 godina

NEW YORK, 28. listopada 2005. (Hina/dpa) - Bill Gates još uvijekslovi kao plaha osoba kojoj javni nastupi ne padaju lako, iako sutrapuni 50 godina (28. listopada) i kao osnivač svjetski najvećegsoftwareskog koncerna Microsoft može se pohvaliti više no uspješnomkarijerom.
NEW YORK, 28. listopada 2005. (Hina/dpa) - Bill Gates još uvijek slovi kao plaha osoba kojoj javni nastupi ne padaju lako, iako sutra puni 50 godina (28. listopada) i kao osnivač svjetski najvećeg softwareskog koncerna Microsoft može se pohvaliti više no uspješnom karijerom.

S imovinom od 46,5 milijardi dolara Gates je i na ovogodišnjem popisu najbogatijih ljudi časopisa Forbes na uvjerljivom prvom mjestu.

Premda njegov kompjutorski imperij i poslovne prakse često dospijevaju na udar javne kritike, Gates osobno slovi kao jedan od najvećih dobrotvora: s dosadašnjim donacijama u iznosu od 27 milijardi dolara se zaklada Bill & Melinda Gates Foundation angažirala najviše na suzbijanju aidsa i hepatitisa u zemljama trećeg svijeta, posebno Africi.

William H. Gates III rođen je 1955. godine u blizini Seattlea u državi Washington. 70-tih je sa svojim prijateljem razvijo programski jezik Basic. Gatesova karijera kao iz slikovnice počela je poslovnom narudžbom za IBM kojima je trebao isporučiti operativni sustav za novo računalo. Gates je na krzmajući za oko 50 tisuća dolara kupio prava za sustav QDOS, promijenio mu ime u MS DOS (Microsoft Disc Operating System) i razvio ga dalje.

Ogroman uspjeh njegova poduzeća Microsoft vjerojatno se ipak ne može objasniti samo Gatesovim programerskim talentima nego prije njegovim sposobnostima odlučnog i vizionarskog menadžera. Gates je od samog početka vjerovao u pobjednički pohod osobnog računala.

Rastuću tržišnu snagu Microsofta Gates je proteklih desetljeća znao vrlo spretno iskoristiti, čak i kad bi korporacija povremeno zaspala i ne bi munjevito reagirala na nove impulse kao što je to bio slučaj s internetom. "Rat browsera" 90-tih godina u kojem je Microsoft slomio premoć tada najrasprostranjenijeg internet-browsera Netscapea, i danas se citira kao najeklatantniji primjer ne baš ručičastog načina poslovanja njegove korporacije.

Gates sa suprugom Melindom i troje djece živi u ogromnoj, posebno po za njih projektiranoj hich-tech vili u Redmondu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙