FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković i Brstilo o ptičjoj gripi i isplati naknada za usmrćenu perad

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstvai vodnoga gospodarstva Petar Čobanković i predsjednik Kriznog stožeraza obranu od ptičje gripe Mate Brstilo izvijestili su danas novinareda u Hrvatskoj dosad nije utvrđen niti jedan novi slučaj ptičje gripe.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković i predsjednik Kriznog stožera za obranu od ptičje gripe Mate Brstilo izvijestili su danas novinare da u Hrvatskoj dosad nije utvrđen niti jedan novi slučaj ptičje gripe.

Najavili su da će danas i sutra početi isplata naknada vlasnicima za perad usmrćenu na području ribnjaka Grudnjak u Zdencima, a od ponedjeljka za perad oko našičkog ribnjaka.

U sprječavanju širenja ptičje gripe u naseljima u okolici našičkog i ribnjaka Grudnjak ukupno je usmrćeno 24.606 komada peradi. Država će vlasnicima, osim po komadu peradi, isplatiti i dodatnih 200 kuna. Za isplatu tih naknada u naseljima u okolici zdenačkog ribnjaka osigurano je 836.012 kuna, a za isplatu vlasnicima u naseljima oko našičkog ribnjaka 376.323 kune.

Brstilo je rekao da su se odlučili naknade isplatiti odmah, jer su vlasnici ostali bez svega što jedno domaćinstvo u selima posjeduje. Novac je prebačen na veterinarske stanice i vlasnici će dobiti rješenja, a ako nisu zadovoljni visinom naknade, moći će podnijeti žalbe. Brstilo je najavio da će domaćinstva oko našičkog i ribnjaka Grudnjak za 40 do 45 dana moći ponovno imati perad ako tamo više ne bude slučajeva ptičje gripe.

Također je rekao da je laboratorij Centra za peradarstvo zagrebačkog Veterinarskog instituta dobio reagense iz referentnog laboratorija iz Weybridgea i da će i oni sada moći utvrđivati N faktor ptičje gripe. Dosad je u laboratorij Centra za peradarstvo zaprimljen 1231 uzorak za pretragu na ptičju gripu (od monitoringa i koji su dostavili sami građani) te još 360 uzoraka krvi koji su se uzimali u sklopu akcije monitoringa na područjima oko našičkog i ribnjaka Grudnjak gdje su pronađeni labudovi s ptičjom gripom.

Više od polovice dostavljenih uzoraka je obrađeno, i dosad nema novih pozitivnih rezultata na ptičju gripu, rekao je Brstilo i dodao da je i slučaj na području Koprivničke županije također negativan, a da se rezultati analize labuda iz Baranje još očekuje, kao i za Sisak.

Prioritetno se analiziraju ptice za koje postoji sumnja na moguću bolest. Mjere koje bi se provodile u slučaju da se utvrde novi slučajevi ptičje gripe ne bi morale biti iste kao dosadašnje, jer sve ovisi o području, količini vrsta životinja, je li pojedinačan slučaj i ima li na tom području, na kojem je nađena uginula ptica, ugroženih vrsta.

Najavio je da će se svaki dan objavljivati rezultati analize ptica na moguću pojavu ptičje gripe i dalje pratiti stanje na terenu i dolazak novih ptica u Hrvatsku.

Čobanković je rekao da je jučer razgovarao s kolegama iz BiH i Srbije i Crne Gore i da očekuje da će se u svojim mjerama prilagoditi preporukama Europske komisije o ukidanju zabrane uvoza mesa i proizvoda od mesa peradi iz Hrvatske.

Nakon vijesti da bolesni prstenovani labud s ribnjaka Grudnjak potječe s mađarskog Balatona, Mađari su stupili u kontakt sa hrvatskom Veterinarskom upravom i pokazali veliko zanimanje za taj slučaj, a uskoro se očekuju rezultati analize tog labuda, rekao je Brstilo.

Čobanković je ponovio da je Hrvatska prva u svijetu dijagnosticirala virus ptičje gripe kod divljih ptica prije nego se on uspio proširiti na domaću perad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙