FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar-Kitarović primila predstavnika UNHCR-a Jean Claudea Concolata

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je usrijedu u nastupni posjet predstavnika Viskog povjerenstva Ujedinjenihnaroda za izbjeglice (UNHCR-a) Jeana Claudea Concolata.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu u nastupni posjet predstavnika Viskog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR-a) Jeana Claudea Concolata.

Kako je u četvrtak priopćeno, ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je Visokom povjerenstvu UN-a za izbjeglice na dosadašnjim aktivnostima u Hrvatskoj, posebice vezano uz izbjegličko pitanje. Kazala je kako je rješavanje izbjegličkog pitanja prioritet iz programa hrvatske vlade, kao i obveza prema Sarajevskoj deklaraciji temeljem koje je u Hrvatskoj donesen Plan provedbe. Također je izvijestila o važnosti pitanja azila u okviru Europske unije, ali i na nacionalnoj razini, te je stoga spremna i osnažiti svoje dosadašnje aktivnosti na ovom području.

Predstavnik UNHCR-a Concolato čestitao je Hrvatskoj na početku pristupnih pregovora s Europskom unijom te istaknuo kako će Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice s velikim interesom pratiti tijek pregovora u onim poglavljima koja sadrže pitanje azila. Izvijestio je o novom modelu vezanom uz rješavanje pitanja povratka izbjeglica, a koji UNHCR prvi put razvija u svojoj praksi. Također je naglasio kako tri međunarodne organizacije, EU, OESS i UNHCR, uz podršku američkog veleposlanstva u Zagrebu, rade zajedno s vladama Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore u cilju uspostavljanja jednakih kriterija za povratak izbjeglica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙