FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 27. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - U povodu Europskog dana građanskog pravosuđa Ministarstvo pravosuđa predstavilo je dosadašnje rezultate u provođenju Strategije reforme pravosuđa, a ministrica Vesna Škare Ožbolt najavila je izmjene niza zakona za ubrzavanje sudskih postupaka i učinkovitije pravosuđe. Ministrica je najavila izmjene propisa kojima će se omogućiti, primjerice dostavljanje otpravaka i pismena elektroničkim putem, a pritom je ustvrdila da je tzv. elektroničko pravosuđe temelj za učinkovitije i brže sudstvo te smanjenje korupcije. Istaknula je da je u reformi pravosuđa posebno važna i transparentnost te da bi se u tu svrhu do kraja godine sve zemljišne knjige trebale naći na internetu na kojemu se sada mogu naći zemljišne knjige iz 71 suda. U izradi je i registar nekretnina pod ovrhom, vrijednijih od 50 tisuća kuna, rekla je Škare Ožbold i najavila i izmjene Zakona o odvjetništvu.

BERLIN/ZAGREB - Njemački savezni ured za kriminalitet u Wiesbadenu raspisao je međunarodnu tjeralicu za hrvatskim državljaninom Josipom Perkovićem pod sumnjom da je umiješan u ubojstvo hrvatskog političara u egzilu Stjepana Đurekovića 1983. Perković je osumnjičen i da je na "vodećem položaju" u jugoslavenskoj tajnoj službi Udbi, za koju je radio do 1991., zajedno s još jednim djelatnikom Udbe, 1977. jednog Hrvata s boravištem u Njemačkoj pokušao nagovoriti na ubojstvo "dvojice hrvatskih političkih emigranata". Njemačka policija pretpostavlja da se Perković nalazi na području države Hrvatske, a za obavijesti je raspisala nagradu od 5000 eura. Njemačka policija je u svezi s ubojstvom bivšeg direktora INA-e i književnika Stjepana Đurekovića te emigrantskog političara Ante Đapića u srpnju uhitila i hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Zlatko Mehun izjavio je da za sada Interpolov zagrebački Ured nema nikakve podatke o tjeralici za Perkovićem. Podsjetio je da po Ustavu Hrvatska ne izručuje svoje državljane te da je u slučaju Perković moguće da Hrvatska od njemačkih vlasti preuzme progon, za što su nadležna pravosudna tijela.

KOPAČKI RIT - Nalazi uzoraka uzetih od uginulih kormorana i divlje patke na virus ptičje gripe, koji su pronađeni na Sakadaškom jezeru u Kopačkom ritu prošle srijede, negativni su, izvijestila je ravnateljica Javne ustanove Parka prirode "Kopačkog rita" Biserka Vištica. Dodala je kako ju je o tome obavijestio Centar za peradarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu. Ptice su u Kopačkom ritu pod pojačanim praćenjem i do sada, kako je rekla Vištica, nije uočeno ništa neobično.

ZAGREB - Suđenje bivšoj ravnateljici zagrebačkog Caritasa Jeleni Brajši, optuženoj za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, odgođena je danas na Općinskom sudu u Zagrebu, nakon što je obrana zatražila, a sud prihvatio vještačenje njezine ubrojivosti u vrijeme izvršenja kaznenog djela te sposobnosti praćenja sudskog postupka. Prije odgode rasprave 70-godišnja Brajša se izjasnila da se ne smatra krivom za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Nju se tereti da je sakrila dnevnik bivšeg kuhara Caritasova doma u Brezovici Mije Penića, u kojemu je navodno detaljno opisao silovanja i bludničenja nad štićenicama doma.

ZAGREB - Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske, potaknut predstojećim valom otkaza u državnim službama, zatražio je danas da Vlada omogući dokup mirovine službenicima koji ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu ili prijevremenu mirovinu. Riječ je o modelu kojim se, umjesto jednostranog otkaza uz otpremninu, radnicima nudi sporazumni prestanak ugovora o radu uz dokup mirovine, kaže se u priopćenju sindikata. Radi se o dodatnoj mirovini koju omogućava poslodavac u iznosu u kojem je mirovina umanjena zbog ranijeg odlaska u mirovinu, što znači da umirovljenik prima dvije mirovine, za što su stimulirani i poslodavci oslobađanjem od plaćanja poreza.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS) zatražila je od Vlade da, u slučaju nepravomoćne presude protiv nekadašnjeg člana predsjedništva BiH Ante Jelavića za nezakonito trošenje novca hrvatskih poreznih obveznika, dokaže svoju privrženost važnom načelu vladavine prava na kojemu počiva EU. U HNS-u ističu kako je očito da postoje manjkavosti u slučaju dvostrukog državljanstva i drže da je suvišno postojanje dvojbe oko provođenja postupka protiv Ante Jelavića pošto se radi o novcima hrvatskih građana "koji su šakom i kapom dijeljeni bez transparentno utvrđenih kriterija", pa država ima primarni interes preispitati postupke i zakonitost tih trošenja.

OTOČAC - Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun izjavio je danas da još uvijek nisu gotova sva vještačenja vezana uz prometnu nesreću u kojoj je početkom listopada poginuo 19-godišnji Josip Čorak iz Vrhovina, ali da dosada prikupljeni i analizirani podaci i tragovi ukazuju kako je riječ o prometnoj nesreći uzrokovanoj brzom vožnjom i alkoholom. "Sve ukazuje da je riječ o prometnoj nesreći kojoj su, po svemu sudeći, kumovali alkohol i brzina, no za konačnu potvrdu o uzroku nesreće treba još pričekati završetak nekih vještačenja", kazao je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, ne želeći komentirati tvrdnje Esada Mujkanovića iz Otočca da Josip Čorak, inače predsjednik HDZ-a Vrhovine, nije poginuo u prometu, već da je ubijen. Prema pisanju današnjeg dnevnog tiska, Mujkanović, nestranački nositelj liste HDZ-a u Vrhovinama, optužio je da je Čorak žrtva političke urote i ubojstva koje je naručio SDP.

ZAGREB - Čak 85 posto hrvatskih poslodavaca drži da je osobama s invaliditetom mjesto u zaštitnim radionicama, a ne na otvorenom tržištu, upozoreno je na okruglom stolu o položaju invalida na tržištu rada u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Preliminarni rezultati istraživanja koje su 2003. proveli Hrvatski zavod za zapošljavanje i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet među 1500 poslodavaca s otvorenog tržišta, pokazuju da 73,7 posto hrvatskih poslodavaca nema iskustva u radu s osobama s invaliditetom. U otvorenom gospodarstvu danas je zaposleno oko 50.000 osoba s raznim stupnjevima invalidnosti, a početkom 90-ih bilo ih je oko 150.000, dok je u zaštitnim radionicama od 3500 zaposlenih u 2000. danas ostalo svega 500-tinjak, ističu u SSSH-u.

ZAGREB - Požar koji je nešto prije 14 sati izbio u stanu i na dijelu krovišta zgrade u središtu Zagreba, preko puta sjedišta Zagrebačke Elektre, ugašen je u 14,25 sati, a prema prvim podacima nije bilo ozlijeđenih. Na zagrebačkom području u prvih devet mjeseci ove godine gorjelo čak 1329 puta, odnosno zabilježeno je 65 požara više nego lani u istom razdoblju. Ove su godine u požarima poginule dvije osobe, a devetero je ozlijeđeno, dok je lani poginulo pet osoba a 20 ih se teško ozlijedilo. Vatra je u dvije godine nanijela i veliku materijalnu štetu koja je procjenjena na 20 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙