FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska i britanska vlada dijele poglede oko potrebe daljnjeg proširenja Europske unije i činjenice da Hrvatska treba u Uniju ući kao punopravna članica, izjavio je u srijedu predsjednik Vlade Ivo Sanader nakon razgovora sa zamjenikom britanskog premijera Johnom Prescottom. Britanska vlada, prema Sanaderovim riječima, želi aktivno sudjelovati u procesu hrvatskih pregovora o punopravnom članstvu i zato je zamjenik premijera Prescott u Zagrebu predstavio Plan za partnerstvo 2005/ 2006., kojim će London pomagati Zagrebu tijekom pregovora o ponupravnom članstvu. Zamjenik predsjednika britanske vlade odlučno je negirao razmišljanja, prema kojima Velika Britanija često nije pružala potporu Hrvatskoj.

DEN HAAG - Bivši zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku Ivica Rajić u srijedu je pred Haškim sudom (ICTY) priznao krivnju po četiri točke optužnice koja ga tereti za teške povrede Ženevskih konvencija, na temelju sporazuma s Tužiteljstvom, kojim je predviđena njegova "puna i značajna suradnja" s tužiteljem i raspon kazne od 12 do 15 godina zatvora. Na traženje suca, Rajić je potvrdio da je upoznat sa svim posljedicama potvrdnog izjašnjavanja o krivnji, uključujući i činjenicu da vijeće nije vezano dogovorom optužbe i obrane o visini kazne, te kazao kako "očekuje pravičnu kaznu".

DEN HAAG - Bivši zapovjednik HVO-a u Kiseljaku Ivica Rajić, koji je u srijedu na temelju nagodbe s Tužiteljstvom ICTY-a priznao krivnju za ratne zločine protiv Bošnjaka 1993. zatražio je od sudskog vijeća da njegovom bivšem odvjetniku Željku Olujiću više ne šalje dokumente iz njegovog predmeta. Raspravnom vijeću, pod predsjedanjem suca Liu Daquna, objasnio je kako je "odvjetnika Olujića otjerao iz predmeta" zato što je "svjesno opstruirao njegovu obranu i namjeru da surađuje s Tužiteljstvom u utvrđivanju istine".

DEN HAAG - Odvjetnica Doris Košta, braniteljica Ivice Rajića pred Haškim sudom (ICTY), ocijenila je da je sporazum o priznanju krivnje koji je Rajić postigao s Tužiteljstvom "vrlo kvalitetan" te da obrana s optimizam očekuje raspravu o visini kazne, predviđenu za kraj studenoga. Odvjetnica ne očekuje puno negativnih reakcija od drugih haških optuženika, Hrvata iz BiH, zbog Rajićeve suradnje s Tužiteljstvom. Činjenična osnova sporazuma o priznanju krivnje inače sadrži puno optužujućih navoda na račun njegovih nadređenih u HVO-u kao što je zapovjednik operativne zone središnja Bosna general Tihomir Blaškić, lokalni čelnik HDZ-a Dario Kordić, te zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković i drugi.

MOSTAR - Analizom na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu utvrđeno je da petnaestak ptica koje su ovih dana uginule u Mostaru nisu bolovale od ptičje gripe, izvijestio je u srijedu navečer ministar poljoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije i predsjednik Kriznog stožera za sprječavanje zaraznih bolesti životinja Samir Sunagić. On je kao potencijalna krizna žarišta na području županije naveo park prirode Hutovo blato kod Čapljine te Mostarsko blato i Jablaničko jezero. Na ta krizna područja, po Sunagićevim riječima, očekuju se uskoro slijetanja ptica selica iz Rusije, odnosno Sibira, na njihovu putovanju u južna i toplija područja Bliskog istoka i Središnje Afrike.

LJUBLJANA - Slovenska veterinarska uprava (VURS) u srijedu je proširila područje na kojem se primjenjuju posebne mjere zaštite zbog širenja ptičje gripe pa ono sada iznosi oko 40 posto državnog teritorija. Direktorica Slovenske veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič dodala je da je riječ o područjima u kojima obitavaju divlje ptice kao potencijalni prijenosnici opasnog virusa, a to su primjerice područja ljubljanskog Barja, Bledskog jezera, Vipavska dolina, te područja uz rijeke Savu, Dravu i Krku. Svim uzgajivačima peradi u Sloveniji Veterinarska uprava preporučuje da perad drže u zatvorenim prostorima.

LONDON - Britanske vlasti u srijedu su objavile da su nakon dokaza virusa H5N1 azijske ptičje gripe kod uginulog papagaja otkrivene daljnje zaražene ptice u karanteni. Ministrica okoliša Margaret Beckett rekla je pred parlamentom u srijedu da je nakon testa provedenog na 32 ptice koje su uginule u karanteni prije 16. listopada, kod nekolicine životinja utvrđen soj virusa H5. Visoko patogeni tip H5N1 pronađen je kod papagaja iz uvoza koji je umro u karanteni, a u srijedu je potvrđeno da je od tog virusa uginula još jedna ptica u karanteni prošloga tjedna.

PARIZ - Vlasti francuskog otoka Reunion u Indijskom oceanu izjavile su u srijedu da sumnjaju na ptičju gripu kod turista koji se nedavno na otok vratio iz Tajlanda. U izjavi se kaže da su dva testa na 43-godišnjem muškarcu pokazali različite rezultate glede prisutnosti virusa ptičje gripe H5N1, te da je jedan bio nepouzdan dok je drugi bio pozitivan. Muškarac je hospitaliziran početkom tjedna radi znakova slabosti i kašlja.

STRASBOURG - Britanski premijer Tony Blair rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom u Strasbourgu da će učiniti sve kako bi se na europskom sastanku na vrhu u prosincu postigao dogovor o Financijskoj perspektivi, dugoročnom proračunu EU za razdoblje od 2007-2013. Blair je izvijestio Europski parlament o tome što je britansko predsjedništvo poduzelo od lipnja, kada je preuzelo EU, na polju donošenja Financijske perspektive i što kani učiniti tijekom sljedeća dva mjeseca kako bi se postigao dogovor na prosinačkom Europskom vijeću.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se u srijedu s voditeljem Misije OESS-a u RH veleposlanikom Jorge Fuentes Monzonis - Vilallongom. Kako je priopćeno, voditelj misije OESS-a je, izražavajući zadovoljstvo dosad učinjenim pomacima, ukazao i na posljedice rata s kojima se Republika Hrvatska još uvijek suočava - od problema razminiranja, do povrata prognanika i izbjeglica te dovršetka procesa obnove. U tom kontekstu i potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je 1300 četvornih kilometara u Republici Hrvatskoj još uvijek nerazminirano. Na sastanku se razgovaralo i o problematici zatočenih i nestalih osoba u Republici Hrvatskoj.

PRIŠTINA - Predsjedajući Vojnog odbora NATO-a, kanadski general Raymond Henault izjavio je u srijedu u Prištini, nakon dvodnevnog posjeta Kosovu i razgovora s najvišim kosovskim i međunarodnim predstavnicima o aktualnoj situaciji na Kosovu, da je jasno da će nazočnost NATO snaga na Kosovu i ubuduće biti potrebna u osiguravanju uvjeta za razvoj demokratskih institucija. General Henault je poručio ekstremistima, odnosno onima koji bi Kosovo pokušali destabilizirati nasiljem, da je KFOR dobro osposobljen i spreman zaštititi sigurnost na Kosovu.

ZAGREB - Branitelji Ivice Marijačića, glavnog urednika zadarskog tjednika "Hrvatsko slovo", i umirovljenog generala Markice Rebića, protiv kojih je Haški tribunal podigao optužnicu za nepoštivanja suda, dobili su rok od mjesec dana da, nakon što tužiteljstvo 31. listopada objelodani sve materijale koje posjeduje, podnesu predraspravni podnesak, odlučio je u srijedu na statusnoj konferenciji predraspravni sudac. Ročište je održano telefonski, a trebalo je pokazati da li je predmet spreman za suđenje i da bi se odredio datum, no, iako je sudac kazao da se nadao početku suđenja u siječnju sljedeće godine, datum nije određen. Točan se datum početka glavne rasprave očekuje nakon podnošenja predraspravnog podneska obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙