FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Financijska perspektiva mora se donijeti u prosincu

STRASBOURG, 26. listopada 2005. (Hina/AFP) - Britanski premijer TonyBlair rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom u Strasbourgu daće učiniti sve kako bi se na europskom sastanku na vrhu u prosincupostigao dogovor o Financijskoj perspektivi, dugoročnom proračunu EUza razdoblje od 2007-2013.
STRASBOURG, 26. listopada 2005. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blair rekao je u srijedu pred Europskim parlamentom u Strasbourgu da će učiniti sve kako bi se na europskom sastanku na vrhu u prosincu postigao dogovor o Financijskoj perspektivi, dugoročnom proračunu EU za razdoblje od 2007-2013.

Blair je izvijestio Europski parlament o tome što je britansko predsjedništvo poduzelo od lipnja, kada je preuzelo EU, na polju donošenja Financijske perspektive i što kani učiniti tijekom sljedeća dva mjeseca kako bi se postigao dogovor na prosinačkom Europskom vijeću.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi postigli financijski sporazum", rekao je. "To je naša odgovornost", inzistirao je, naglašavajući da je Financijska perspektiva, iako važna za sve zemlje članice, od ključnog značaja za nove zemlje EU.

"Bit ćemo u boljem položaju za postizanje sporazuma o budžetu ako smo se uspjeli složiti oko gospodarskog usmjerenja, oko novih prioriteta", nastavio je Blair, koji je govorio o šest novih "prioritetnih domena" EU.

Najvažnija područja bila bi, po Blairu, razvoj i istraživanje, potom inovacije, zajednička energetska politika, poboljšanje sveučilišnog sektora, rješavanje problema imigracije te usvajanje fonda za prilagodbu globalizaciji.

Čelnici EU okupit će se u četvrtak u Hampton Courtu pokraj Londona na neformalnom summitu na kojem će pokušati odgovoriti na pitanje kako EU može prekinuti trend slabog gospodarskog rasta i zaostajanja uz istodobno zadržavanje visoke razine socijalne sigurnosti.

Unatoč pritiscima ostalih zemalja članica da se na summitu raspravlja o novoj Financijskoj perspektivi za sljedeće sedmogodišnje razdoblje, zbog čega je neuspješno završio summit u lipnju ove godine, Blair je to već ranije odbio, ističući da je cilj neformalnog summita "postići dogovor o smjeru kojim će EU krenuti", prije nego se pozabavi posebnim temama poput proračuna.

Uz 25 šefova država ili vlada članica EU-a, na neformalnom summitu sudjelovat će i premijeri Bugarske i Rumunjske, koje bi članicama trebale postati 2007. godine, a na radnom ručku njima će se pridružiti i premijeri kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske, Ivo Sanader i Recep Tayyip Erdogan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙