FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska komisija: konzumiranje peradi bezopasno

BRUXELLES, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisijaobjavila je u srijedu potrošačima da je konzumacija jaja ili peradibezopasna nakon što je u europskom bloku zavladao strah zbog pojaveptičje gripe u nekim europskim zemljama.
BRUXELLES, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisija objavila je u srijedu potrošačima da je konzumacija jaja ili peradi bezopasna nakon što je u europskom bloku zavladao strah zbog pojave ptičje gripe u nekim europskim zemljama.

"Veterinari kontroliraju i farme i klanje peradi, a protok informacija od peradarnika do stola štiti potrošače u Europskoj uniji od potencijalne opasnosti visokopatogene ptičje influence", objavio je glasnogovornik Europske komisije Philip Tod.

U suretu s novinarima Tod je kazao da poduzete "mjere uvoza.... osiguravaju da uvezeni peradarski proizvodi koji se prodaju u EU nisu nimalo opasni za potrošače"

Zabranjeno je međutim uvoz peradi iz područja u kojima je virus visokopatogene ptičja gripe otkriven u peradi, rekao je Tod.

Dan ranije, u utorak, dužnosnik Agencije za sigurnost hrane u Europskoj uniji kazao je da ne može isključiti mogućnost širenja virusa putem hrane.

"Nemamo nikakvih dokaza da se virus može prenijeti hranom. No ni to ne možemo isključiti", citirao je njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung riječi zamjenika direktora Agencije Hermana Koetera.

Tod je još kazao da nema opasnosti od zaraze ptičje gripe kroz konzumiranje sirovih jaja iako takva konzumacija nosi opasnost od drugih bolesti, kao što je trovanje hranom.

"Ne bismo nikome savjetovali da jede sirova jaja. Ne mislimo da postoji opasnost od ptičje gripe kroz konzumiranje jaja bilo da su sirova ili kuhana", rekao je.

Europa 25-orice proizvodi godišnje 11 milijuna tona mesa peradi godišnje a izvozi oko milijun tona. U godini 2004., tim je izvozom ostvarena milijarda eura a sektor peradarstva zapošljava 500.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙