FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovni zamah Slobodne zone Varaždin

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - U Slobodnoj zoni Varaždin djelujutri tvornice, a do kraja godine najavljeno je otvaranje novih pogona,čime najveća hrvatska greenfield investicija ostvaruje novi poslovnizamah.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - U Slobodnoj zoni Varaždin djeluju tri tvornice, a do kraja godine najavljeno je otvaranje novih pogona, čime najveća hrvatska greenfield investicija ostvaruje novi poslovni zamah.

Nakon njemačke tvrtke BHS Corrugated, austrijske tvrtke Boxmark Leather i varaždinskog Gumiimpexa, još po četiri strane i domaće tvrtke namjeravaju uskoro realizirati svoje investicije u Slobodnu zonu Varaždin.

Tako do kraja godine otvaranje pogona planira hrvatska tvrtka Work-ing, Hoegger AG iz Švicarske te Boxmark iz Austrije, uz ukupno predviđenih gotovo 2 tisuće novih radnih mjesta.

Boxmark, jedan od najvećih proizvođača kožnih sjedala za neke od vodećih svjetskih proizvođača automobila (BMW, Audi, Mitsubishi, Porsche), zrakoplova (Airbus) i namještaja, već posluje u iznajmljenim prostorima Varteksa i zapošljava preko tisuću radnika. Trenutno u Slobodnoj zoni Varaždin gradi halu površine 35 tisuća kvadratnih metara. Do kraja 2008. godine planira izgradnju još 100 tisuća kvadratnih metara natkrivenog prostora. Predviđa se da će tvrtka zapošljavati 2.500 radnika, uz izvoz između 350 i 400 milijuna eura.

Švicarski Hoeger, čiji bi pogoni trebali biti završeni do kraja godine, proizvodit će strojeve za prehrambenu industriju i zapošljavati između 100 i 200 radnika.

Domaći Work-ing, sprema se u Slobodnoj zoni proizvoditi električne sklopove, u suradnji sa poljskim partnerom, uglavnom za europsko tržište.

I druge tvrtke najavile su angažman u zoni, kao što su njemački BHS Corrugated, vodeći svjetski proizvođač strojeva za proizvodnju kartona koji će zapošljavati više od 200 radnika, a u kooperaciji još njih 500.

Domaća tvrtka Zrinski AG (proizvodnja ploča za mobitele, antena za NASA-u, kućišta za satove Rolex i dr.) trenutačno ima 16, a planira zaposliti više od 100 radnika.

Talijanski proizvođač strojeva za proizvodnju stiropora i građevinskih elemenata Marchetti Giovani pogon će graditi nagodinu, a u početku namjerava zaposliti 150 radnika.

Slobodna zona Varaždin trenutno je najveća greenfield investicija u Hrvatskoj. Potpunom izgradnjom proizvodnih kapaciteta, do kraja 2008. godine, godišnji izvoz korisnika zone trebao bi premašiti 500 milijuna eura i omogućiti zapošljavanje 3.500 radnika, što bi nezaposlenost u Varaždinu snizilo ispod europskog prosjeka.

Zona je smještena istočno od Varaždina, u mjestu Trnovec na bivšem poljoprivrednom zemljištu površine oko 70 hektara.

Slobodne zone osnivaju se na temelju Zakona o slobodnim zonama s ciljem da se posebnim poreznim i carinskim olakšicama dodatno privuku inozemna ulaganja u Hrvatsku.

Osnivaju ih jedinice lokalne i područne samouprave. U slobodnim se zonama obavlja gospodarska djelatnost uz posebne uvjete. Ti posebni uvjeti uz ostalo znače da korisnici plaćaju porez na dobit u visini 50 posto propisane stope te imaju razne carinske povlastice.

Oni koji grade ili sudjeluju u gradnji infrastrukture u iznosu većem od milijun kuna, u prvih pet godina poslovanja u zoni oslobođeni su plaćanja poreza na dobit. Prednosti poslovanja u zoni su i unos opreme i sirovine iz inozemstva bez carine, poreza i trošarina.

U Hrvatskoj, po podacima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, trenutno djeluje 15 slobodnih zona.

Uz Varaždinsku, kao posebno uspješna često se navodi slobodna zona u Dugopolju pokraj Splita u kojoj ima 40 objekata u čiju je izgradnju i rad uključeno 110 investitora. Trenutno u zoni radi 550 radnika, a planira se da će ih biti zaposleno 1.500.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙