FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZOI Torino: organizatore muče ceste

TORINO, 25. listopada 2005. (Hina/DPA) - Točno stotinu dana prijepočetka Zimskih olimpijskih igara Torino i njegova okolica višenalikuju na ogromno gradilište negoli na domaćina Olimpijskih igara,no organizatori su uvjereni da će svi radovi biti završeni do početkaIgara 10. veljače 2006.
TORINO, 25. listopada 2005. (Hina/DPA) - Točno stotinu dana prije početka Zimskih olimpijskih igara Torino i njegova okolica više nalikuju na ogromno gradilište negoli na domaćina Olimpijskih igara, no organizatori su uvjereni da će svi radovi biti završeni do početka Igara 10. veljače 2006.

"Većina je radova na otvorenom okončana, ostala je tek izgradnja nekoliko cesta i drugih manjih objekata. Znam da se primiče zima, ali isto tako znam da će Igre u Torinu biti savršene u svakom pogledu", kazao je predsjednik Organizacijskoga odbora (TOROC) Valentino Castellani. On je dodao kako u proračunu Igara nedostaje 35 milijuna eura, što je za njega sitnica budući da organizatori od Vlade uskoro očekuju novu financijsku injekciju od 150 milijuna eura.

Još uvijek su u tijeku radovi u torinskoj zračnoj luci, a pogotovu u planinskom području oko Sestriera, u kojem će se održati natjecanja u alpskim disciplinama. U ovom trenutku San Sicario (biatlon), Sestriere (alpsko skijanje) i Pragelato (skokovi, nordijska kombinacija,skijaško trčanje) nisu spremni za natjecanja jer nedostaju žičnice, a neke nove ceste postoje samo na papiru. U gradnju novih i proširenje postojećih cesta u gorskom području Italija je uložila čak pola milijarde eura, ali radovi i zbog lošeg vremena preko ljeta i jeseni jako kasne.

"Talijani su majstori improvizacije i stoga sam uvjeren da će sve biti u najboljem redu do veljače", kazao je predsjednik Međunarodnog skijačkog saveza (FIS) Gianfranco Kaspar.

Problem je i vrlo mali kapacitet borilišta u brdima, pa će tako skijaške skokove gledati najviše 7.700 ljudi, biatlonske utrke oko 7.000, stadion za skijaško trčanje prima 5.600 gledatelja, a na cijeloj stazi mjesta je za ukupno 15.000 ljudi.

TOROC je ili će uskoro u prodaju za svih 170 olimpijskih natjecanja pustiti nešto više od milijun ulaznica, a to je mnogo manje negoli na prošlim Igrama. U Naganu 1998. bilo je 1.27 milijuna ulaznica, a u Salt Lake Cityju čak 1.5 milijuna, a mnogi kritičari navode da razlog manjeg broja ulaznica leži u činjenici da se Talijani zbog jako loših cesta boje prometnog kolapsa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙