FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: Odluka Europske komisije veliki plus za Hrvatsku

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstvai vodnoga gospodarstva Petar Čobanković rekao je danas da je Hrvatskaprva zemlja u kojoj je registrirana ptičja gripa a kojoj Europskakomisija nije zabranila izvoz mesa i mesnih prerađevina od peradi.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković rekao je danas da je Hrvatska prva zemlja u kojoj je registrirana ptičja gripa a kojoj Europska komisija nije zabranila izvoz mesa i mesnih prerađevina od peradi.

Na temelju odluke Europske komisije Hrvatska je danas ukinula mjeru zabrane izvoza mesa i mesnih prerađevina od peradi, a zadržala zabranu izvoza žive peradi i perja, rekao je ministar Čobanković na konferenciji za novinare.

Ta odluka Europske komisije veliki je plus za Hrvatsku, hrvatsko gospodarstvo, a poglavito peradarstvo, rekao je Čobanković ističući da je takva odluka donijeta zato što je Hrvatska nakon potvrde o pojavi ptičje gripe na pticama striktno provodila propisane mjere kako bi se spriječila pojava virusa kod peradi.

Izrazio je uvjerenje da će već danas ili slijedećih dana i Hrvatskoj susjedne zemlje povući odluku o zabrani uvoza mesa i mesnih prerađevina iz Hrvatske. Također je rekao da je iz BiH i SiCG stiglo obećanje da će na granicama prema Hrvatskoj postaviti samo horizontalnu dezinfekciju i više je neće naplaćivati.

Najavio je da se danas kreće u detaljniji nadzor i kontrolu držanja peradi na otvorenom i striktno provođenje Naredbe da perad mora biti zatvorena.

"Ponovno sam danas uputio Naredbu svim županijskim veterinarskim inspekcijama u cijeloj Hrvatskoj i s policijom iskordinirao poslove obilaska i evidentiranje onih koji ne poštuju mjeru. Protiv takvih će biti podnijete prekršajne prijave. Bez naknade bit će uništena perad svima koji je u krugu od 20 kilometara od mjesta pojave virusa ne drže zatvorenom", najavio je ministar.

Naveo je da je završeno uništavanje peradi u krugu tri kilometara od ribnjičarstva Grudnjak.

Ukupna šteta je oko milijun kuna i očekujem da Vlada na sutrašnjoj sjednici donese odluku o obeštečenju gospodarstvima kojima je perad uništena, rekao je. Isplaćivat će se novac po komadu peradi plus će svako domaćinstvo dobiti još po 200 kuna.

Izvijestio je da je Centar za peradarstvo od jučer do danas zaprimio više od 100 uzoraka, (ukupno dosad zaprimljeno više od 800) uglavnom ptica skupljenih na dojavu građana, a svi su rezultati negativni na ptičju gripu. Negativni rezultati potvrđeni su i na uzorcima peradi koja je do sada uništavana.

Čobanković je rekao da je u središnjem laboratoriju u Weybridgeu jučer potvrđeno da su zaprimili uzorke iz Hrvatske te se sada očekuju rezultati o kojem se N tipu ptičje gripe radi.

Neovisno o tom, i u hrvatskim se laboratorijima ispituju uzorci uginulih divljih ptica, rekao je Čobanković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙