FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK zasad ne namjerava uvesti zabranu uvoza mesa od peradi iz Hrvatske

BRUXELLES, 24. listopada 2005. (Hina) - Europska komisija zasad nenamjerava uvesti zabranu uvoza mesa od peradi iz Hrvatske, a odluka ozabrani uvoza žive peradi, ptica, kućnih ljubimaca i perja još sepriprema i vjerojatno će biti donesena kasnije tijekom dana, izjavioje u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije Jonathan Todd.
BRUXELLES, 24. listopada 2005. (Hina) - Europska komisija zasad ne namjerava uvesti zabranu uvoza mesa od peradi iz Hrvatske, a odluka o zabrani uvoza žive peradi, ptica, kućnih ljubimaca i perja još se priprema i vjerojatno će biti donesena kasnije tijekom dana, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Europske komisije Jonathan Todd.

"U ovom trenutku ne razmatramo zabranu uvoza mesa od peradi iz Hrvatske, zato što se bolest pojavila kod divljih ptica, a ne kod peradi iz uzgoja ili vrtne peradi", rekao je glasnogovornik Todd na konferenciji za novinare.

"Obavješteni smo da su hrvatske vlasti već donijele odluku o zabrani izvoza žive peradi, ptica kućnih ljubimaca i perja te o svim mjerama poduzetim na području gdje se pronađene uginule ptice i da su uzorci tkiva uginulih ptica poslani u referalni laboratorij EU za ptičju gripu u Weybridgeu, u Velikoj Britaniji. Pozdravljamo te korake hrvatskih vlasti i očekujemo nalaze iz Weybridgea u sljedećih nekoliko dana", rekao je Todd, dodajući da Komisija još priprema odluku o zabrani uvoza iz Hrvatske žive peradi, ptica, kućnih ljubimaca i perja, koja će vjerojatno biti donesena kasnije tijekom dana.

Prošli je tjedan iz organa šest od 12 uginulih labudova pronađenih na ribnjaku "Grudnjak" u općini Zdenci izdvojen virus influence ptica podtipa H5. Ti uzorci su odmah upućeni u referalni laboratorij EU za ptičju gripu u Weybridgeu, u Velikoj Britaniji.

Hrvatska je Vlada odlučila da se do zaprimanja, odnosno potvrde rezultata iz Weybridgea, na području Republike Hrvatske primjenjuju mjere kao da je bolest potvrđena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙