FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnici iz više od 30 zemalja raspravljaju o ptičjoj gripi

OTTAWA, 24. listopada 2005. (Hina/dpa) - Dužnosnici zaduženi zazdravstvo iz više od 30 zemalja sastali su se u ponedjeljak u Ottawikako bi uskladili međunarodna nastojanja da se zaustavi širenje ptičjegripe od koje je dosad umrlo više od 60 osoba.
OTTAWA, 24. listopada 2005. (Hina/dpa) - Dužnosnici zaduženi za zdravstvo iz više od 30 zemalja sastali su se u ponedjeljak u Ottawi kako bi uskladili međunarodna nastojanja da se zaustavi širenje ptičje gripe od koje je dosad umrlo više od 60 osoba.

Na dvodnevnoj konferenciji koju je organiziralo kanadsko ministarstvo zdravstva raspravljat će se o mnogim pitanjima vezanim uz sprječavanje širenja ptičje gripe, među kojima je i poziv Meksika da se stvore zalihe antivirusnih lijekova za zemlje u razvoju. Kanada je najavila da će poduprijeti prijedlog, ali još se ne zna hoće li to učiniti i ostale zemlje.

Tema razgovora bit će i virus H5N1 ptičje gripe koji šire ptice selice i koji je smrtonosan za perad. U nekoliko slučajeva zabilježen je prijenos virusa s peradi na čovjeka i u tim je slučajevima stopa smrtnosti bila vrlo visoka što je izazvalo strah od pandemije, počne li se virus prenositi među ljudima.

U nedjelju su Palestinska samouprava i Ujedinjeni Emirati donijeli odluku o mjerama koje će spriječiti širenje ptičje gripe i tako se pridružili Europskoj uniji i mnogim azijskim zemljama koje su to učinile prošli tjedan. Virus je otkriven diljem Azije (najrašireniji je u Vijetnamu i Tajlandu), zatim je potvrđen u Rusiji, Rumunjskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Britaniji i Švedskoj.

Dužnosnici će raspravljati o tome kako se pripremiti na mogućnost širenja virusa među ljudima, rekao je Ian Shugart, zamjenik kanadskoga ministra zdravstva.

Na skupu će sudjelovati američki ministar zdravstva Mike Leavitt te izaslanici Europske unije i ASEAN-a, a najavljen je i dolazak glavnih direktora WHO-a i FAO-a, Jong-Wooka Leeja i Jacquesa Dioufa, kao i Davida Nabarra iz UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙