FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izsvijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 23. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

ABUJA - Nigerijski zrakoplov Boeing 737 tvrtke Bellview Airlines u kojemu je bilo 116 osoba, među kojima i nekoliko visokih dužnosnika, srušio se ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke u Lagosu, izvijestio je državni radio. Zrakoplov tvrtke Bellview Airlines koji je letio za Abuju poslao je nekoliko minuta nakon polijetanja poziv kojim je signalizirao tehničke probleme. Nakon prvih vijesti o nestanku zrakoplova nije se znalo je li zrakoplov pao, otet ili je prisilno sletio. U zrakoplovu je bilo 110 putnika i šest članova posade i još nije poznato koji su dužnosnici bili u zrakoplovu.

RIM - Italija je zabranila uvoz peradi i jaja iz Hrvatske i drugih zemalja balkanske regije nakon što su kod Našica i u Zdencima otkriveni mrtvi labudovi zaraženi ptičjom gripom. Zabranu uvoza koja stupa na snagu od ponedjeljka potpisao je ministar zdravlja Francesco Storace. Italija je pokrenula stroge kontrole i uzeti su uzorci krvi 500 ptica selica s područja rijeke Po i iz još osam regija kako bi se analiziralo njihovo zdravstveno stanje. U Italiji je uvedeno i obavezno etiketiranje mesa peradi u prodavaonicama kako bi se znalo njegovo podrijetlo. Povećana je i kontrola na graničnim prijelazima prema Sloveniji kako bi se spriječio uvoz ptica koje su ubili lovci.

BANJA LUKA - Veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft rekao je u razgovoru za nedjeljne Nezavisne novine da je promjena Ustava BiH nužan uvjet za prelazak ove zemlje u sljedeću fazu europskih integracija. "Ne mogu zamisliti BiH sa sadašnjim ustavom kao članicu EU. Sam proces približavanja EU promijenit će načine na koje ova zemlja funkcionira. Ideje jednog predsjednika, jakog premijera i jakog parlamenta pomoći će BiH na njezinu putu prema EU", rekao je Rycroft i dodao da ovo mišljenje, osim Velike Britanije i SAD, dijeli "cijela međunarodna zajednica".

BEČ - Lokalni izbori za gradsku, pokrajinsku i općinske skupštine održavaju se u nedjelju u Beču, a prema svim prognozama glavni grad Austrije i dalje će ostati "crven". Pravo glasa u Beču ima 1.142.126 birača, a na izborima se natječe šest stranaka: Socijaldemokratska (SPOe), Narodna (OeVP), Slobodarska (FPOe), Stranka zelenih (G), te Pokret za budućnost Austrije (BZOe) i Komunistička stranka (KPOe). Sva ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da bi socijaldemokrati s gradonačelnikom Michaelom Haeuplom mogli osvojiti apsolutnu većinu.

RIM - Papa Benedikt XVI. proglasio je u nedjelju na Trgu svetog Petra pet novih svetaca i zaključio 11. redovitu biskupsku sinodu o euharistiji koja je počela 2. listopada. Benedikt XVI. je na svečanosti na Trgu svetoga Petra proglasio svojih prvih pet svetaca, dvojicu Talijana, dvojicu Poljaka i jednoga Čileanca. Biskupska sinoda potvrdila je valjanost reforme Drugog vatikanskog koncila. Kardinali i biskupi, njih 252 iz 118 zemalja, u završnom su dokumentu istaknuli kako prate i trpe zbog nasilja na Srednjem istoku i u Africi te zbog nepravdi i krajnje bijede u Latinskoj Americi, Aziji i na afričkome kontinentu. Usto su upozorili na religijsku ravnodušnost na Zapadu.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije okupit će se u četvrtak u Hampton Courtu pokraj Londona na neformalnom summitu na kojem će pokušati odgovoriti na pitanje kako EU može prekinuti trend slabog gospodarskog rasta i zaostajanja, uz istodobno zadržavanje visoke razine socijalne sigurnosti. "Sastanak će biti prigoda da se zajedno razmotre strateška pitanja s kojima će se Europa suočiti u nadolazećim godinama", stoji u pismu predsjedatelja Europskoga vijeća, britanskoga premijera Tonyja Blaira čelnicima EU-a. Uz 25 šefova država ili vlada članica EU-a, na neformalnom summitu sudjelovat će i premijeri Bugarske i Rumunjske, a na radnom ručku njima će se pridružiti i premijeri kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske, Ivo Sanader i Recep Tayyip Erdogan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙